NM Espresso: cum a ajuns coronavirusul până în Moldova, cui i-a fost interzisă intrarea în țară și cum Covid-19 ar putea influența asupra prețurilor
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cum a ajuns coronavirusul până în Moldova, cui i-a fost interzisă intrarea în țară și cum Covid-19 ar putea influența asupra prețurilor

Coronavirusul în Moldova: cum încearcă autoritățile să apere țara

Știrile din 9 martie despre Covid-19 în Moldova aminteau despre noutățile de pe front. Cetățenilor străini care vin în Moldova din zonele de risc de infectare cu coronavirus le-a fost interzisă intrarea în țara noastră. Interdicția nu va afecta cetățenii Moldovei. „Aceștia sunt oamenii noștri, noi suntem obligați să le permitem să vină acasă”, a spus premierul Ion Chicu. La fel, el a presupus că „această problemă nu se va rezolva în curând”.

Companiile aeriene din Moldova au anulat o parte din cursele spre Italia, iar România a sistat cursele aeriene către și dinspre Italia, din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului. NM a analizat, cum s-a modificat orarul curselor operatorilor aerieni, cum aceștia rezolvă problemele ce țin de cursele anulate și restituirea banilor și dacă s-au schimbat prețurile biletelor.

Primul caz de Covid-19 în țara noastră a devenit cunoscut la 7 martie, seara târziu. Boala a fost depistată la o femeie care a venit la Chișinău din Italia. Ea a fost internată în stare gravă direct de la aeroport. În prezent, ea se află la Spitalul Clinic Republican, într-o boxă izolată. Ministerul Sănătății a difuzat o înregistrare video din salonul femeii, pentru a preveni panica în țară. Iar de la SCR ne-au comunicat, cât de sigură este izolarea acestei paciente de alți bolnavi și de personalul medical.

Toți pasagerii care au zburat cu aceeași aeronavă, împreună cu femeia contaminată, au fost plasați în carantină la domiciliu, inclusiv în Transnistria. Ce-i drept, 14 pasageri nu pot fi găsiți. Președintele Igor Dodon a declarat că acești cetățeni, la fel ca și cei care nu vor informa autoritățile despre eventualele contacte cu cei bolnavi de coronavirus, vor fi pedepsiți, inclusiv penal.

Totodată, Dodon a dezvăluit identitatea femeii care s-a îmbolnăvit de coronavirus. Acest lucru i-a revoltat pe apărătorii drepturilor omului, care au declarat că președintele nu avea dreptul să dezvăluie datele personale ale pacientei. Informația despre persoana bolnavă de Covid-19 a provocat reacții diferite în rețelele sociale. După premierul Chicu, mulți internauți au numit „iresponsabilă” decizia ei de a veni în Moldova. Alții însă s-au revoltat că Dodon a dezvăluit identitatea ei, „învinuind-o astfel de epidemia de care doar o minune ne-ar putea scăpa”. Asociația Promo-LEX și Consiliul pentru Egalitate au îndemnat cetățenii „să luptăm împreună împotriva bolii și nu cu pacientul”.

Guvernul intenționează să interzică în Moldova toate evenimentele publice. La fel, autoritățile nu exclud că ar putea să fie închise temporar școlile și grădinițele. La Chișinău a fost deja anulată expoziția de tehnică agricolă. Iar Ministerul Apărării le-a interzis militarilor să primească vizitatori, să-și ia concediu și să organizeze acțiuni publice.

La 9 martie, în Moldova au fost internate încă 10 persoane bănuite că ar fi bolnave de coronavirus. La patru dintre acestea suspiciunile nu s-au confirmat.

Și o noutate bună: în China, un bărbat în vârstă de 100 de ani s-a vindecat de coronavirus. El a devenit cel mai în vârstă pacient care s-a vindecat de Covid-19. Acolo, epidemia este în scădere.

NM a adunat toată informația despre  modul în care am putea să ne protejăm de coronavirus și cum ar trebui să alergăm la medic în articolul «Здесь коронавирус. Там коронавирус» („Aici e coronavirus. Acolo e coronavirus”). Iar despre cum am putea evita panica, puteți citi în articolul «Не пей, не кури, позвони родным» („Nu bea, nu fuma, sună-ți rudele”).

 

Carburanții: cum influențează coronavirusul asupra prețurilor

Prețurile mondiale la petrol au scăzut cu 30% în noaptea de 9 martie. Din această cauză, s-a depreciat rubla rusească. NM a studiat, cum vor influența toate acestea asupra prețurilor la carburanți în Moldova și asupra întregii economii moldovenești.

 

Furtul miliardului: procurorii merg în parlament?

Potrivit informațiilor vicepreședintelui parlamentului Alexandru Slusari, la ședința legislativului din 10 martie, procurorul general Alexandru Stoianoglo ar putea cere ridicarea imunității câtorva deputați. Potrivit lui Slusari, este vorba despre câteva dosare penale, inclusiv despre furtul miliardului.

 

Că doar ești fetiță: 17 istorii despre cum ar trebui să fie femeia

În ajunul zilei de 8 martie, NM a propus cititoarelor sale să povestească prin propriile exemple, cum este „femeia adevărată” în ochii societății moldovenești. În Moldova, toți oferă recomandări în acest sens – de la părinți până la taximetriști: ce trebuie și ce nu trebuie să facă „o femeie adevărată”, de ce soțul ar putea înceta s-o mai iubească, care sunt motivele îmbolnăvirilor sale etc. NM a adunat toate istoriile în articolul «Худопопых замуж не возьмут» („Slăbănoagele nu se vor mărita”).

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 martie

Parlamentul se va convoca în ședință extraordinară.

Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale și cea a Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică.

Se va desfășura și ședința Consiliului Municipal și cea a primăriei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: