NM Espresso: cum deputatul Gațcan a predat partidul și mandatul, despre majorarea salariilor pentru medici și extrădarea lui Plahotniuc
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum deputatul Gațcan a predat partidul și mandatul, despre majorarea salariilor pentru medici și extrădarea lui Plahotniuc

Epidemia: situația

În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au efectuat 2246 de teste și s-au depistat 285 de cazuri noi de COVID. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 16989 de persoane. 9594 din acestea s-au vindecat, iar 549 au decedat. 6755 de pacienți continuă tratamentul, 438 dintre ei fiind în stare gravă, iar 30 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Copiii

Un nou protest al părinților a avut loc la Chișinău, la 1 iulie. Ei au cerut să fie redeschise grădinițele. NM a analizat, când și cum își vor relua activitatea instituțiile preșcolare din Moldova, care grupe vor fi deschise și care – nu și dacă sunt adevărate zvonurile precum că la grădinițe vor fi acceptați doar copiii bugetarilor.

Banii

Pe parcursul unui an, salariile medicilor și asistentelor medicale vor fi dublate: prima majorare este preconizată pentru 1 septembrie – cu 30%. Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege care prevede aceste amendamente. Totodată, guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificările veniturilor și cheltuielilor bugetului de stat, majorând deficitul cu 1,23 miliarde până la recordul de 17,5 miliarde de lei. Executivul a majorat cheltuielile pentru plățile sociale, salarii, subvenții destinate producătorilor agricoli.

Politica

În dimineața de 1 iulie, socialiștii au anunțat că deputatul Ștefan Gațcan și-a depus mandatul, hotărând „să se dedice medicinei”. Este vorba despre Gațcan, cel care a declarat în ajun că pleacă din  PSRM și aderă la Pro Moldova. În continuare, evenimentele s-au desfășurat ca într-un detectiv de doi bani. Gațcan a dispărut undeva. Deputații de la Pro Moldova și „Șor” au organizat un protest lângă reședința președintelui, susținând că Gațcan este ținut forțat acolo și că, „prin amenințări, a fost impus să depună mandatul”. Cei din administrația președintelui au declarat că în această zi, Gațcan nu a fost în clădirea președinției și au acuzat Pro Moldova de intenția „de a organiza un show”.

Spre seară, pe pagina de Facebook a lui Gațcan a apărut o înregistrare video în care el declară, pe fundalul unei plantații de viță de vie, că este în regulă și roagă să nu fie deranjat. Ce s-a întâmplat timp de o zi de la declarația lui Gațcan despre plecarea din PSRM și de ce renunțarea sa la mandat provoacă semne de întrebare – despre toate acestea aflați din articolul «Хроники пикирующего одномандатника. Как Гацкан сдавал партию и мандат» („Cronicile unui deputat picat. Cum Gațcan a predat partidul și mandatul”).

Da, cât pe ce să uităm. În contextul celor întâmplate, deputații Pro Moldova au declarat deja despre disponibilitatea de a fi testați cu detectorul de minciuni. Astfel, ei au răspuns la acuzațiile precum că Pro Moldova a dat mită de milioane deputaților PDM și PSRM pentru plecarea lor din aceste partide.

Dodon

Iurie Reniță, deputatul Partidului DA, a declarat că va cere în mod repetat ca procuratura să inițieze un dosar penal împotriva președintelui Igor Dodon în temeiul secvențelor video de acum un an de la întrevederea dintre Dodon și Plahotniuc. Dacă vă mai amintiți, aceste înregistrări au fost publicate de Reniță, dar el așa și nu a putut spune clar, cum acestea au ajuns la el. În articolul «Додон, кулек и видео» („Dodon, kuliokul și video”), NM a analizat dacă înregistrările publicate de Reniță ar putea fi dovezi și dacă procuratura are temeiuri juridice pentru a intenta dosarul.

Plahotniuc

Derek Hogan, Ambasadorul SUA în țara noastră, a anunțat că autoritățile SUA examinează demersul cu privire la extrădarea în Moldova a ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Hogan nu a precizat, de cât timp ar putea fi nevoie în acest sens. Însă ambasadorul a menționat că pentru un rezultat pozitiv, Moldova trebuie să prezinte dovezi ale implicării lui Plahotniuc în infracțiunile care i se incriminează.

 „Elicopterele clandestine”

Procuratura Generală a comunicat detalii despre dosarul privind producerea „elicopterelor clandestine” la Criuleni. Conform informațiilor procuraturii, carcasele și mecanismele elicopterelor depistate au fost transmise la expertiză, iar persoanele reținute au fost audiate. Procurorii au mai anunțat că această „afacere” a fost organizată de un fost colaborator al unor servicii speciale.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 iulie

– Parlamentul se va convoca în ședință. Înainte de aceasta, va avea loc ședința comisiei juridice.

– Se va desfășura ședința Consiliului Municipal al capitalei.

– Institutul de Politici Publice va prezenta un nou Barometru al Opiniei Publice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: