NM Espresso: cum PSRM și PDM au bătut palma, cum Șor a propus să întoarcă miliardul și cum au murit de foame în Moldova
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cum PSRM și PDM au bătut palma, cum Șor a propus să întoarcă miliardul și cum au murit de foame în Moldova

Coaliția PSRM-PDM: cum au negociat unii cu alții

Deputații Partidului DA au anunțat, în dimineața de 4 martie, că socialiștii și democrații au împărțit deja fotoliile în viitorul guvern de coaliție: „Dodon și Filip-Diacov au bătut palma. Barterul s-a făcut”. Conform informațiilor DA, democrații au insistat ca socialiștii să le dea MAI „pentru a garanta protecția schemelor lor criminale”.

Cei din PSRM au comentat sarcastic această informație: „Da, această listă e și mai mare: președinția, funcția de speaker și cea a directorului „Apă Canal Dondușeni. Cele mai aprinse polemici s-au iscat pentru funcția de la „Apă Canal Dondușeni”, aici negocierile au intrat în impas”.

Câteva ore mai târziu, Partidul Socialiștilor a declarat oficial că inițiază negocieri despre coaliție cu Partidul Democrat. Cei din PSRM au precizat că au ales „parteneriatul politic cu PDM pentru că acesta este unicul partid parlamentar pregătit să poarte un dialog în acest sens”.

Președintele Igor Dodon a spus că socialiștii nu au reușit să se înțeleagă cu cei din ACUM din cauza divergențelor din interiorul blocului. De aceea, pentru a evita alegerile anticipate, PSRM a decis să creeze coaliția cu PDM, a mai spus Dodon.

PAS a comunicat că a încercat să se înțeleagă cu PDM în privința unei „platforme unice”, însă fără niciun rezultat. La fel, cei din PAS au declarat că un grup de deputați democrați „vulnerabili” încearcă să impună Partidului Democrat decizia despre coaliția cu PSRM. Și au reamintit celor din PDM despre idealurile democratice pe care le declară.

Iar democrații au anunțat, după consiliul politic al partidului care a avut loc seara, că sunt gata să negocieze cu PSRM în privința coaliției.

 

Banca Națională: dobânzile sunt reduse

Banca Națională a Moldovei a redus cu 1% rata dobânzii de referință – de la  5,5% până la 4,5%, precum și ratele la credite și depozitul Overnight – până la 7,5% și 1,5%. BNM a motivat aceasta prin nivelul scăzut al inflației. În opinia Băncii Naționale, prețurile ar putea să scadă și mai mult din cauza răspândirii coronavirusului.

 

Migranții: ar putea fi întorși în Moldova prin supliment la salariu?

Guvernul a propus ca migranților care vor reveni în țară să li se plătească suplimentar până la 20% din salariul lor din Moldova. Astfel, autoritățile intenționează să încurajeze revenirea acestora în patrie. NM a studiat, ce nu e în regulă cu această idee și de ce în problema „migrației inverse” banii nu sunt cei mai importanți.

 

Șor: n-a furat, n-a fost pedepsit, n-a fugit

Ilan Șor a susținut o conferință de presă online în cadrul căreia a spus că nu are nicio atribuție la furtul miliardului, știe cum pot fi restituiți acești bani și este gata să compară în instanță dacă va fi anulată decizia cu privire la arestarea sa. Șor a declarat că Banca Națională a acordat în zadar 13 miliarde de lei pentru salvarea celor trei bănci: „Nu trebuia să ne salvați, noi singuri am fi rambursat creditele metodic, prin judecată”. Șor a mai spus că el „este un cetățean care respectă legea” și „nu are de ce să-i fie rușine”. Iar la întrebările despre locul în care se află a răspuns în felul următor: „Noaptea eu sunt în coșmarurile lui Dodon, iar ziua sunt cu cetățenii”.

 

Chișinău: microbuze nu-s, dar voi fiți tari

Primarul Ion Ceban le-a cerut scuze locuitorilor de la Schinoasa pentru faptul că din cauza că microbuzele nr. 178 și 108 și-au sistat activitatea, ei sunt nevoiți să meargă pe jos trei kilometri până la cea mai apropiată stație de transport public. Cu două zile înainte de aceasta, primăria a promis că va lansa autobuze pe aceste rute.

 

Școlile: fără repetenți

Conform unei hotărâri a Ministerului Educației, elevii claselor 5-8 nu vor mai putea fi lăsați repetenți. Iar în clasele primare nu vor fi puse note.

 

Foametea din anii 1946-1947: cum a fost instituită Ziua comemorării în Găgăuzia

 „Era luna ianuarie 1947. În fiecare zi, pe ulițele satului erau duse spre cimitir cadavre înțepenite din cauza gerului. Unele dintre acestea „erau pierdute” pe drum și stăteau în zăpadă până în primăvară”. Foametea din anii 1946-1947 a fost, în opinia istoricilor, cea mai mare catastrofă din istorie în sudul Moldovei și a găgăuzilor. NM relatează, ce vorbesc despre evenimentele de atunci martorii și documentele de arhivă.

 

EcoLogica #4: prin Europa cu Vova și Lena, Kraków

Vladimir Ternavschi și Elena Tacu, activiști ecologiști din Moldova, au ajuns până în Polonia, în prima localitate eco. În episodul patru al noului proiect NM ei au povestit, cum „oamenii luminați” tratează corpul și natura cu ajutorul focului, la doar 70 km de orașul Kraków, de ce biserica catolică a încercat să-i împiedice și despre multe altele.

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 5 martie

Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor.

În parlament vor fi organizate audieri publice în privința proiectului de lege care prevede pedepsele pentru infracțiunile bazate pe prejudecăți și ură.

Igor Munteanu, președintele comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, va comunica despre rezultatele audierilor în problema concesionării Aeroportului Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: