NM Espresso: despre adresarea lui Sandu, tentativa exploziei din Transnistria și panglica Sf. Gheorghe în Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: despre adresarea lui Sandu, tentativa exploziei din Transnistria și panglica Sf. Gheorghe în Găgăuzia

Președintele

Președintele Maia Sandu a publicat o adresare video către popor, în care a explicat ce-și propun autoritățile să celebreze pe 9 mai: „vom marca pacea în ziua de 9 mai, când sunt comemorați cei căzuți în al Doilea Război Mondial. Ne vom aminti de victimele războiului și vom onora sacrificiul eroilor. Vom marca pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres”.

Găgăuzia

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, între timp, a promulgat „Legea privind utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”, adoptată săptămâna trecută de Adunarea Populară a Găgăuziei. Legea permite utilizarea, pe teritoriul autonomiei, a panglicii Sf. Gheorghe, în pofida interdicției adoptate de autoritățile centrale.

Comentând decizia, Inspectoratul General al Poliției a menționat că utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul R. Moldova va atrage amenzi, inclusiv în Găgăuzia. Tot astăzi, UTA Găgăuzia a fost vizitată de către ministrul de Interne Ana Revenco, care a numit un nou șef-adjunct al Direcției de poliție al UTA Găgăuzia.

Între timp, poliția ar putea decide să îl amendeze pe episcopul Marchel de Bălți și Fălești, care și-a decorat mașina cu o panglică Sf. Gheorghe.

Transnistria

Tiraspolul a anunțat că a dejucat tentativa unei noi explozii pe teritoriul satului Maiak. Potrivit autorităților nerecunoscute, explozia urma să aibă loc cu ajutorul unei drone. „MAI-ul” transnistrean consideră că aparatul de zbor a fost lansat de pe teritoriul Ucrainei.

NM a discutat cu transnistrenii care în urma incidentelor recente au părăsit regiunea. În materialul „Mi-am pus lucrurile în rucsac și am plecat la Chișinău”, aceștia ne-au povestit despre motivele plecării, atmosfera de la Tiraspol și dacă se simt în siguranță acum.

Gaz

Dacă „Gazprom” va sista livrările în Moldova, țara nu va rămâne fără gaz. Asigurările au fost făcute de către vicepremierul Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Potrivit acestuia, Moldova are rezerve de circa 24 mln m3 de gaz, care sunt suficiente pentru o lună.

UE

UE va acorda Moldovei €8 mln pentru lupta cu atacurile cibernetice și dezinformarea, fenomene care s-au întețit de la începutul invaziei Ucrainei.

Ucraina

În Ucraina a fost interzisă activitatea partidelor proruse. Proprietățile și activele acestor formațiuni vor fi confiscate în beneficiul statului, iar fracțiunile parlamentare vor fi dizolvate.

Un nou reportaj NM – din Nicolaev, unde la sfârșitul lunii martie, administrația locală a fost lovită de o rachetă.

Rețineri

La Chișinău au fost reținute 13 persoane pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte de la Agenția Servicii Publice. Unul dintre reținuți este chiar fostul șef al instituției, Sergiu Răilean. Potrivit Procuraturii, prejudiciul adus statului constituie 500 mln lei.

Circul

13 clădiri din capitală, inclusiv Circul, ar putea fi introduse în registrul monumentelor ocrotite de stat. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Culturii și va fi examinată astăzi de Guvern.

Avia

Compania aviatică Wizz Air a reluat cursele regulate din/spre Chișinău. Primele zboruri au fost efectuate spre Roma și Milano.

Și despre ce ne așteaptă astăzi, 4 mai

Vizita la Chișinău a președintelui Consiliului European, Charles Michel

Ședința Guvernului

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

P.S. Newsletterul nostru Espresso este disponibil pe mail, gratis, în trei limbi concomitent. Este simplu, trebuie doar să vă abonați, accesând acest link.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: