NM Espresso: despre (anti)alegerile de la Bălți, noile interdicții de călătorie și despre Ceban și parcări
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre (anti)alegerile de la Bălți, noile interdicții de călătorie și despre Ceban și parcări

(Anti)alegerile de la Bălți

În această duminică, la Bălți s-au încheiat alegerile primarului. Candidatul independent Nicolai Grigorișin a câștigat cu un scor de 84,77%. Dar s-a întâmplat în condițiile unei prezențe de vot extrem de scăzută pentru Moldova — 9,98%. Grigorișin consideră că aceasta este o «victorie sigură».

Pe rețelele de socializare, aceste alegeri au fost numite «departe de a fi reprezentative». Și au considerat că pentru noul primar au votat locuitorii a «1,5 sectoare ale orașului».

La rândul său, speakerul parlamentului Igor Grosu a numit rezultatele alegerilor de la Bălți «un eșec pentru sistemul în care trăim» și a propus să tragem învățăminte din aceasta.

Iar NM a reușit să discute cu primarul ales. Acesta a comunicat într-un blitz interviu, de ce este sigur că «reprezintă toți bălțenii» și de ce «rezultatele alegerilor sunt normale».

Sondaj de opinie: politicienii și migrația

Un nou amplu sondaj de opinie a fost efectuat în Moldova. Asociația IDIS Viitorul a întrebat locuitorii țării despre politică, problemele sociale și aspirații.

S-a constatat că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Moldova, în parlament ar accede și de data aceasta doar trei formațiuni — Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul PCRM-PSRM și Partidul «Șor». De notat că potrivit datelor obținute, PAS și Blocul PCRM-PSRM ar acumula același număr de voturi, depășind cu mult celelalte formațiuni — câte 37%. Pentru Partidul «Șor» ar vota 12% dintre respondenții deciși.

Sondajul a demonstrat că Maia Sandu este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației (17%). Pe locul al doilea este președintele de onoare al Partidului Socialiștilor Igor Dodon (9%), iar locul al treilea a revenit primarului municipiului Chișinău Ion Ceban (3,3%). Aproape o jumătate dintre cetățeni (47,9%) nu au încredere în nimeni.

S-a mai constatat că mai mult de o jumătate dintre cetățenii Moldovei nu văd viitorul copiilor sau nepoților lor în Moldova. În același timp, 70 la sută dintre respondenți au spus că nu au trăit și nu au lucrat niciodată peste hotare și că nu intenționează să plece în următoarele șase luni.

Noile interdicții de călătorie

Țările continuă să instituie restricții din cauza noii tulpini a coronavirusului. De la 20 decembrie, toți cei care intră pe teritoriul României sunt obligați timp de 24 de ore după trecerea frontierei să completeze o anchetă online despre locul unde se vor afla. Altfel, ar putea fi amendați cu până la 500-700 de dolari. Formularul poate fi completat pe pagina www.plf.gov.ro.

Autoritățile Austriei au restricționat intrarea în țară din cauza «Omicronului». De la 20 decembrie, pot intra în această țară doar cei care s-au vindecat de Covid-19 ori și-au administrat doza booster a vaccinului. Cei care nu și-au administrat cea de-a treia doză vor trebui să prezinte testul PCR negativ ori să stea în carantină.

Covid și vaccinurile

În ultimele 24 de ore, 229 de persoane din Moldova au fost diagnosticate cu coronavirus, inclusiv șase lucrători medicali. Ministerul Sănătății a mai comunicat despre 27 de persoane care au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid-19. Acestea au decedat în perioada 17-19 decembrie. 1013 persoane contaminate cu coronavirus continuă să se trateze în spitale, 33 de pacienți fiind în stare extrem de gravă, iar 22 — conectați la aparatele de respirație asistată.

Între timp, în Moldova au fost livrate 230 mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului Spikevax (Moderna). Acest lot fost transmis în mod gratuit de către Franța, prin intermediul platformei COVAX.

Scurt pe doi

«Moldovagaz» a anunțat că a transferat «Gazprom»-ului plata completă pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie 2021. Compania a adresat mulțumiri tuturor consumatorilor care au achitat facturile la timp.

Târgul de Crăciun organizat de guvern va fi inaugurat în centrul Chișinăului, lângă Palatul Național. Evenimentul va fi inaugurat la 24 decembrie, ora 18:00, de către președintele Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și speakerul parlamentului Igor Grosu.

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a propus o nouă soluție pentru combaterea ambuteiajelor în capitală: parcările parlamentului și a guvernului să fie publice și accesibile pentru toți. dar nu a spus, ce-i de făcut cu automobilele funcționarilor.

Despre datele meteo

În următoarele zile, în Moldova se așteaptă înghețuri de până la −12°C. Îmbrăcați-vă mai călduros.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 21 decembrie

  • Va avea loc ședința ANRE, în cadrul căreia vor fi aprobate noile prețuri pentru gazele naturale
  • Va avea loc ședința Consiliului Municipal Chișinău, la care va fi examinat bugetul municipiului pentru anul 2022
  • Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: