NM Espresso: Despre atacurile asupra orașului Odessa, starea de spirit pașnică din regiunea transnistreană și despre protestul universităților
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: Despre atacurile asupra orașului Odessa, starea de spirit pașnică din regiunea transnistreană și despre protestul universităților

Războiul din Ucraina, ziua 134: Odessa și regiunea transnistreană 

În cea de-a 134-a zi de la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a anunțat o «pauză a luptelor» pentru «măsuri de completare a capacităților de luptă». Ministerul rus al apărării și-a lăsat trupele să se odihnească, să
primească (dar, poate, și să transmită?) colete și scrisori.

Reporterul NM a fost în orașul Irpen distrus de trupele rusești și a discutat cu oamenii care au supraviețuit bombardamentelor. În articolul «„Когда возишь трупы, героизм выветривается“. История автомеханика, пережившего российскую оккупацию в Ирпне» («Când transporți cadavre, eroismul se evaporă». Istoria unui mecanic auto care a supraviețuit ocupației ruse în Irpen), protagonistul nostru a povestit că de la începutul bombardamentelor, a transportat produse alimentare localnicilor și a evacuat cadavre. Acum, repară tehnica armatei ucrainene și visează să construiască o casă în locul celei vechi, distruse de bombardamente.

Iar în alte zone ale Ucrainei luptele continuă. Regiunea Odessa a fost atacată cu rachete de câteva ori timp de o zi. Cu părere de bine, nu s-au înregistrat victime. O rachetă a deteriorat un hangar în care erau depozitate 35 tone de cereale. Trupele ruse au deteriorat grav cu o altă rachetă debarcaderul Insulei Șerpilor, pe care au părăsit-o acum o săptămână în calitate de «gest de bunăvoință». O altă rachetă rusească a lovit Millennial Spirit, o navă comercială care avea la bord produse petroliere și care se află sub pavilionul Republicii Moldova. Nava transporta 500 tone de motorină și a mai fost lovită încă la începutul războiului. De atunci, plutea în derivă pe mare, fără echipaj, în apropierea orașului Odessa.

Dar iată din partea regiunii transnistrene nu există niciun fel de amenințare pentru Ucraina, susțin autoritățile locale. Vitalii Ignatiev, șeful politicii externe de la Tiraspol, a respins declarația lui Volodimir Zelenski despre «provocările neînsemnate din Transnistria». Nu există niciun fel de provocări, starea noastră de spirit este pașnică și luăm toate măsurile pentru liniștea din regiune, afirmă autoritățile din regiunea transnistreană.

Bani din Occident, în credit 

Parlamentul a ratificat cu voturile PAS un memorandum conform căruia Republica Moldova va primi din partea UE asistență macrofinanciară în valoare de 150 milioane de euro. 30 milioane de euro din acestea sunt acordate sub formă de granturi, 120 milioane de euro sub formă de credit. Banii vor fi alocați pentru acoperirea necesităților bugetare ale țării.

Deputații au aprobat în prima lectură un alt credit în mărime de 15 milioane de euro. De data aceasta, din partea Agenției Franceze pentru Dezvoltare. Republica Moldova va trebui să ramburseze acest împrumut în decurs de 15 ani și să plătească o dobândă de 1,38% anual.

UE sau Rusia și CSI 

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat într-un interviu că Republica Moldova va iniția negocierile privind aderarea la UE nu mai devreme decât în toamna anului 2023. Iar până atunci, autoritățile vor trebui să consolideze statutul actual al țării, îndeplinind toate condițiile stabilite de Consiliul European.

Deși Republica Moldova încă nu a decis dacă va părăsi ori nu CSI, cei din Rusia continuă să vorbească despre pagubele ce ar putea fi provocate de acest pas. Iar aderarea la sancțiunile UE împotriva Rusiei pare amuzantă pentru Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a FR. Aceasta consideră că Republica Moldova nu va putea renunța la gazele naturale rusești, altfel, va fi nevoită, la iarnă, să-și încălzească locuințele cu «balegă, paie sau cu orice altceva».

Avioane, calea ferată și automobile 

România a reparat linia de cale ferată de la portul Giurgiulești până la portul din Galați de pe Dunăre. Pentru a transporta mai rapid cerealele în portul Galați.

Compania aeriană română Tarom va colabora cu «Calea Ferată din Moldova», introducând o nouă opțiune. La procurarea online a biletului de avion din Chișinău la Iași sau din Iași la Chișinău, pasagerii vor putea rezerva un bilet retur la tren, în aceeași comandă. Acest serviciu va începe să funcționeze de la sfârșitul verii.

Există o noutate bună și pentru automobiliști. Chiar două. În primul rând, polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto va putea fi achiziționată online în Republica Moldova. Acest lucru va reduce prețul asigurării. La fel, conducătorii auto nu vor trebui să prezinte polițiștilor polița tipărită.

Carburanții continuă să se ieftinească. Astăzi, prețul benzinei se va reduce cu 26 de bani, până la 32,30
de lei, iar cel al motorinei — cu 44 de bani, până la 30,38 de lei.

Comasarea universităților: protest și negocieri cu ministrul 

Protestele împotriva noii inițiative a Ministerului Educației continuă la Chișinău. Studenții și profesorii de la Universitatea Agrară, Universitatea din Tiraspol, precum și reprezentanți ai fermierilor și ai instituțiilor de cercetare au cerut, lângă clădirea guvernului, modernizarea universităților și nu optimizarea acestora. Din pură coincidență, în același timp, în parc, nu departe de locul protestului, se desfășura un târg pentru absolvenții de licee care doresc să învețe în instituțiile universitare din România.

Anatolie Topală, șeful de la Ministerul Educației (instituția care a inițiat reforma), a avut o întrevedere cu participanții la protest. Acesta a reamintit faptul că la Universitatea Agrară, doar o treime din studenți învață la specialitățile agrare, ceilalți studiază dreptul și economia. Ministrul a promis că va examina toate revendicările și va ține cont de toate observațiile care vor permite «asigurarea unor studii mai bune pentru tineri».

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 iulie

  • Consiliul Audiovizualului va prezenta un raport cu privire la activitatea posturilor tv Primul în Moldova și NTV Moldova.
  • ANRE va examina în cadrul unei ședințe tarifele la serviciile auxiliare prestate de Premier Energy Distribution.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: