NM Espresso: despre compensațiile la căldură, antena de la Comrat «care iradiază» și despre planul de cooperare dintre Moldova și NATO
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre compensațiile la căldură, antena de la Comrat «care iradiază» și despre planul de cooperare dintre Moldova și NATO

Gazele naturale

Companiei «Moldovagaz» nu-i ajung bani să plătească «Gazprom»-ului pentru gazele livrate în luna ianuarie. «Moldovagaz» vrea să solicite acționarilor săi, inclusiv «Gazprom»-ului (50% + o acțiune), să amâne plata pentru livrările
curente ori să ofere un credit pe termen scurt pentru achitarea acestora.

Compensații

Guvernul a decis să majoreze compensațiile pentru încălzire: din luna ianuarie, vor fi compensate 80% și nu 67% din suma cu care au crescut facturile după majorarea tarifului. De notat că se va compensa până la 1,5 gigacalorii și nu 1 gigacalorie. În același timp, va fi majorată și suma maximă a compensației. Totodată, guvernul va simplifica procedura de obținere a ajutorului de stat pentru plata pentru încălzire, care este acordat familiilor social vulnerabile.

Compensațiile pentru gazele naturale vor rămâne aceleași. Gavrilița a menționat că deocamdată nu există temeiuri pentru majorarea tarifului la gazele naturale

Vicepremierul

Guvernul a ales noul vicepremier pentru reintegrare, dar Gavrilița a refuzat să dezvăluie numele acestuia. Ea a spus că toți vor afla numele acestuia în dimineața de 19 ianuarie, când noul vicepremier va depune jurământul. Întrebată, de ce numele este ținut în secret până la urmă, Gavrilița a răspuns că «aceasta este doleanța lui».

Potrivit informațiilor NM, noul vicepremier va deveni Oleg Serebrean, care acum deține funcția de rector al Institutului Diplomatic pe lângă MAEIE.

 

NATO

Moldova și NATO intenționează să adopte un nou plan de cooperare prevăzut pentru anii 2022-2023. Potrivit acestui plan, Moldova va trebui, printre altele, să se consulte cu țările NATO pe probleme ce țin de politică externă, securitate și reforme, în special cele ce țin de administrare publică, probleme de gender și modernizarea sectorului apărării.

APG

Deputații noii legislaturi a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) nu au reușit nici de data aceasta să convină asupra candidaturii speakerului. Încercările de a-l alege durează deja de mai mult de trei luni. Unii deputați au declarat că în situația creată, autodizolvarea APG este inevitabilă.

 

Numerele neutre

Ucraina își va deschide frontierele, «cu titlu de excepție», pentru încă o lună pentru tranzitul automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene care nu au reușit să revină acasă până la 1 octombrie. Iar ieșirea automobilelor transnistrene de pe teritoriul Ucrainei a fost permisă până la 1 aprilie.

 

 

Antenele radio

Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie fără precedent — să demoleze o antenă de telefonie mobilă situată în curtea unei case private din Comrat. Temei pentru aceasta au servit reclamațiile localnicilor, care susțin că antena provoacă maladii oncologice. Detalii — în articolul «В Комрате победили “облучающую” вышку?» («La Comrat a fost învinsă o antenă care iradiază?»).

 

Spitale

Vizitând Spitalul clinic din Bălți după scandalul despre «invazia gândacilor» în secția pentru copii, ministrul sănătății Ala Nemerenco a declarat că nu a văzut gândaci în spital. Dar a văzut multe alte probleme: insuficiență acută de medici, echipamente medicale și infrastructură învechită. Și a promis că Ministerul Sănătății se va ocupa de «înnoirea totală» a spitalelor raionale.

Situația epidemiologică

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în Moldova a crescut de 3,5 ori comparativ cu luna decembrie. În același timp, numărul pacienților spitalizați a crescut de mai puțin de două ori. Cei de la Ministerul Sănătății motivează noul val de Covid prin tulpina Omicron. Aceasta este considerată mult mai contagioasă, dar mai puțin periculoasă.

2681 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore (este un record zilnic), inclusiv la 178 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 10 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 15 — 18 ianuarie.

Și despre ceea ce va fi astăzi,  19 Ianuarie

  • Ședința guvernului.
  • Ședința Consiliului Audiovizualului.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: