NM Espresso: despre creditul rusesc care a fost declarat neconstituțional, manipulările cu statistica despre COVID și despre întâmpinarea camioanelor cu ajutorul medical din România
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre creditul rusesc care a fost declarat neconstituțional, manipulările cu statistica despre COVID și despre întâmpinarea camioanelor cu ajutorul medical din România

Epidemia: situația din Moldova

971 de teste de coronavirus au fost procesate în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind depistate 129 de cazuri noi de contaminare. Astfel, numărul total al celor infectați s-a majorat până la  4605 persoane. 1747 din acestea s-au vindecat, 145 au decedat.

Medicii și spitalele

Alți 29 de medici și lucrători medicali din Moldova au fost diagnosticați cu coronavirus (numărul total al medicilor infectați cu COVID este de 1121). Spitalul din Basarabeasca este un nou focar de infecție.

Alexandru Danci, doctor în medicină, medic la Spitalul Guvernului din capitală, a povestit într-un interviu pentru NM de ce lucrătorii medicali din Moldova continuă să se îmbolnăvească de COVID, cum au apărut „victimele indirecte” ale epidemiei și ce nu e în regulă cu statistica pe care Ministerul Sănătății o face publică sistematic.

Asistența: cum au fost întâmpinate camioanele din România

La 7 mai, Comisia pentru Situații Excepționale a scutit de TVA și taxele locale lotul de ajutoare umanitare din România și Austria. În aceeași zi, 20 de camioane cu mijloace de protecție și medicamente pentru tratarea COVID, în valoare totală de 3,5 milioane de euro, au ajuns pe teritoriul Moldovei. La vama Leușeni, acestea au fost întâmpinate de Corneliu Groza, șeful Poliției de Grăniceri (video).

Autoritățile Moldovei au organizat festivitatea de întâmpinare a asistenței umanitare la Chișinău, pe podul de pe șoseaua Hâncești (video). Tot acolo, s-au adunat aproape 100 de persoane cu drapelele Moldovei și României. Printre acestea erau și reprezentanți ai PAS, DA și partidelor unioniste. Premierul Ion Chicu, care a venit la această ceremonie, a fost fluierat de cei prezenți.

O altă ceremonie, deja cu participarea președintelui Igor Dodon, a avut loc în timp ce lotul de ajutoare umanitare din România a fost transmis Institutului de Medicină Urgentă din capitală. Dodon a menționat că acest ajutor din partea României este unul dintre cele mai semnificative din toate care au fost oferite Moldovei de alte țări, în perioada epidemiei. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Dodon a respins zvonurile cu privire la o eventuală demitere a premierului Chicu: „Ați mai vrea voi!”.

CC: creditul rusesc și alegerile

Curtea Constituțională a decis, la 7 mai, că legea privind ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 milioane de euro, este neconstituțională. Judecătorul CC Eduard Ababii nu a participat la examinarea acestei chestiuni. El s-a autorecuzat din cauza că este rudă cu ministrul finanțelor Sergiu Pușcuța, care a negociat creditul rusesc.

La aceeași ședință, CC a decis că dacă alegerile parlamentare anticipate vor avea loc până la 17 august 2020, acestea se vor desfășura conform sistemului electoral mixt, iar dacă după această dată, conform celui proporțional.

Chișinău – Tiraspol

Ședința Comisiei Unificate de Control, stabilită pentru ziua de 7 mai, n-a avut loc. Tiraspolul a refuzat să participe la ședință. Chișinăul a dorit să discute în cadrul acestei întrevederi „problemele care s-au acumulat în Zona de securitate din cauza instaurării de către Tiraspol a „punctelor de control” ilegale, cu pretextul măsurilor antiepidemiologice”.

Despre COVID în lume

Rusia a intrat în primele cinci țări cu cel mai înalt nivel de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, în această țară s-au înregistrat peste 11 mii de cazuri noi. Numărul total al celor infectați a depășit 177 mii de persoane. SUA este lider (peste 1,2 milioane de persoane bolnave), urmată de Spania (220,3 mii), Italia (214,5 mii) și Marea Britanie (201 mii).

Președintele SUA Trump i-a propus colegului său rus Putin ajutor în combaterea COVID. Între timp, în SUA capătă popularitate „petrecerile dedicate coronavirusului”, la care oamenii vin cu speranța de a se îmbolnăvi mai repede de COVID-19. După una dintre aceste petreceri, 94 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 mai

Vor avea loc briefingurile tradiționale ale autorităților despre situația epidemiologică din Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: