NM Espresso: despre discursul lui Sandu la Bruxelles, ridicarea imunității lui Șor și despre „Merele de Aur” ale NM
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre discursul lui Sandu la Bruxelles, ridicarea imunității lui Șor și despre „Merele de Aur” ale NM

Sandu

Președintele Maia Sandu a declarat în discursul său de la summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles că obiectivul principal al Moldovei este aderarea la Uniunea Europeană. Sandu a subliniat că acum, Moldova are un guvern pro-european pregătit să dezvolte țara, să combată corupția, să realizeze reformele necesare, deci, să facă totul pentru a se apropia de acest obiectiv.

În cadrul summit-ului, Sandu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali europeni și reprezentanți ai țărilor participante în Parteneriatul Estic. Au vorbit despre bani și despre activizarea colaborării.

Parlamentul

Deputații au lucrat bine ieri, ca de obicei. Au aprobat în prima lectură modificările la legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale: cum au fost discuțiile despre aceste modificări – aflați din articolul «Вспомнили „Матрицу” и Ленина» („Și-au amintit de «Matrix» și de Lenin”). La fel, deputații au aprobat un proiect de lege care va facilita achiziționarea de servicii sociale de la asociațiile obștești de către autoritățile locale. De asemenea, parlamentarii au format o comisie de concurs care va alege un nou Avocat al Poporului. Deputații au votat și pentru crearea unei noi instituții de stat în țara noastră – Inspectoratul Social de Stat.

 „Șor”

Deputatul Ilan Șor, care este anunțat în căutare, a amenințat cu proteste după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a depus nouă cereri în parlament privind ridicarea imunității parlamentare a lui Șor. Șor susține că președintele Maia Sandu „se teme de rezistența” care ar putea fi din partea partidului „Șor”. Ce a mai spus Șor – aflați din articolul «Я долго смеялся, когда Гросу девять раз зачитывал мою фамилию» („Am râs mult când Grosu mi-a numele de nouă ori”).

Cei din comisia juridică a parlamentului au comunicat că astăzi vor începe să examineze cererile lui Robu privind ridicarea imunității lui Șor și vor continua luni, dar, posibil, și marți, pentru că „sunt foarte multe cereri”.

Protest

Iar transportatorii au organizat un nou protest în centrul Chișinăului. Aceștia cer ca autoritățile să majoreze tarifele pentru transportul de pasageri ori să le compenseze pierderile. Cei de la Ministerul Economiei au menționat că sunt dispuși să se întâlnească din nou cu transportatorii săptămâna viitoare. Și au subliniat că doar foarte puțini dintre ei sunt pregătiți de colaborare și de discuțiile despre tarife.

Comisia de la Veneția

La solicitarea Moldovei, Comisia de la Veneția (CV) și-a expus opinia nu doar despre mecanismul de evaluare a activității procurorului general, dar și despre inițiativa Ministerului Justiției de a verifica integritatea tuturor candidaților la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor. Care este opinia Comisiei de la Veneția în acest sens – aflați din articolul «Доверяй, но проверяй» („Crede, dar verifică”).

Consiliul Audiovizualului

Experta media Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă în calitate de președinte al Consiliului Audiovizualului. O altă expertă media, Aneta Gonța a fost aleasă în calitate de adjunct al CAA.

Sărbători

Certificatele Covid au devenit obligatorii în Chișinău pentru comercianții de la târgurile de Crăciun. Autoritățile capitalei au reamintit restauratorilor despre restricțiile actuale, cerând respectarea acestora în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Merele de Aur”

NewsMaker și-a completat colecția de premii  cu două Mere de Aur, care sunt înmânate anual celor mai buni jurnaliști și celor mai bune instituții de presă din Moldova. De data aceasta, „Mărul” a fost decernat Nataliei Titova, la categoria „Reportaj: online, presa scrisă, TV și radio”, precum și întregii redacții NewsMaker, la categoria „Longread”.

Situația epidemiologică

Curtea de Conturi a depistat un șir de încălcări în procesul de vaccinare. Este vorba despre vaccinuri expirate pentru care țara noastră a pierdut peste 1,5 milioane de lei, dar și despre certificatele de vaccinare false. Ce-i drept, cei de la Ministerul Sănătății afirmă că ponderea pierderilor în Moldova este foarte scăzută.

Iar în ultimele 24 de ore, în Moldova s-au depistat 459 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus, inclusiv la trei lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 12 persoane răpuse de Covid. Victimele aveau vârsta cuprinsă între 49 și 89 de ani.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 decembrie

Va avea loc ședința Curții de Conturi.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: