NM Espresso: despre facturile la gaze și energie electrică, „gazele ieftine pentru regiunea transnistreană” și despre racheta care a căzut la Briceni
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre facturile la gaze și energie electrică, „gazele ieftine pentru regiunea transnistreană” și despre racheta care a căzut la Briceni

Parlament: economie, bugetul de stat și Codul electoral

Deputații parlamentului  s-au întrunit joi, 8 decembrie, într-o ședință ordinară. În mod tradițional,deputații fracțiunii „Șor” au declarat că vor boicota ședința (se pare că nu îi deranjează faptul că din cauza absențelor, contabilitatea parlamentului le-a calculat doar 25 la sută din salariu). Încă înaintede ședință, speakerul parlamentului Grosu a discutat cu plăcere cu jurnaliștii și a comentat evenimentele din ultimele zile. Astfel, acesta nu este de acord cu faptul că guvernul a aprobat bugetul în grabă. În același timp, Grosu a declarat că deputații se vor întruni luni, 12 decembrie, într-o ședință extraordinară, care va fi dedicată exclusiv bugetului. La fel, a amintit despre termenul de zece zile, timp în care pot fi introduse modificări în documentul financiar principal al țării.

Grosu a comentat și nedumerirea președintelui Rusiei precum că Moldova își păstrează gazele naturale în Ucraina. Pe scurt: aceasta „nu e treaba lor”, noi am plătit pentru gaz, de aceea facem ce vrem cu el. Speakerul a amintit și despre faptul că „este nemulțumit că rachetele [rusești] cad pe teritoriul nostru”. Apropo, Grosu a comentat și incidentul de la Briceni, unde a căzut o rachetă. Acesta ne-a îndemnat să așteptăm finalul investigațiilor, dar a remarcat ceea ce a spus șimai devreme: „Indiferent care vor fi concluziile, faptul că astfelde rachete zboară prin spațiul aerian al Republicii Moldova, este vina FR, care a declanșat un cataclism”.

Iar la ședință, deputații au discutat despre situația de pe piața bancară și despre prețurile la carburanți. Astfel, deputatul blocului PCRM-PSRM Batrîncea a acuzat ANRE „că se află într-o înțelegere de cartel cu companiile petroliere” și a propus ca șefii de la BNM și ANRE să fie invitați în parlament. Propunerea deputatului va fi examinată săptămâna viitoare, la ședința Biroului Permanent al parlamentului.

Totodată, deputații au votat noul Cod electoral în lectura a treia, cea finală. Documentul a reușit să provoace scandal. Apropo, în a treia lectură, deputații au ținut cont de criticile opoziției și de cele ale Comisiei de la Veneția, de aceea documentul a fost aprobat cu numeroase modificări. De exemplu, unul dintre punctele noului Cod supuse criticilor a fost lipsa buletinelor de vot în limba rusă. În versiunea finală a documentului a apărut precizarea că buletinele de vot „pot fi întocmite într-o altă limbă – la solicitarea autorităților electorale din circumscripția electorală respectivă”.

Înainte de aprobarea Codului în lectura a treia, documentul a fost criticat și de către reprezentanta MAE al FR Zaharova, care a declarat că refuzul de a tipări buletinele electorale în limba rusă va duce la încălcarea drepturilor populației vorbitoare de limba rusă din Moldova și „ar putea afecta relațiile bilaterale cu Rusia”.

 


Energetică: gaze și electricitate 

Principala noutate energetică de ieri a fost – fie ea și previzibilă – reducerea tarifului la energia electrică. De la 8 decembrie, prețul unui kWh pentru consumatorii Premier Energy s-a redus cu 22%, de la 5,91 lei până la 4,62 lei, iar pentru consumatorii FEE Nord – cu 17%, de la 5,6 lei până la 4,65 lei. În același timp, compensațiile pentru energia electrică vor funcționa și cu tariful aprobat pentru categoriile de vulnerabilitate socială ridicată și foarte ridicată (sau pentru 92 la sută dintre toți cetățenii care au depus cerere pentru compensații).

Iar în timp ce noi abia primim facturile pentru serviciile locativ-comunale, cei de la Ministerul Muncii au concretizat, ce-i de făcut dacă datele au fost introduse greșit (în acest caz, solicitantului i-a fost atribuită, în mod automat, categoria de vulnerabilitate socială medie). Pe scurt: cererea trebuie scrisă pe [email protected]. În ce privește economisirea, economisesc toți, inclusiv deputații, de exemplu, speakerul parlamentului Grosu folosește exclusiv lampa de masă.

Nu s-a trecut nici fără erori în facturile pentru gaz. Potrivit afirmațiilor președintelui „Moldovagaz”, în unele facturi pentru luna noiembrie, nivelul de vulnerabilitate socială stabilit de guvern se deosebește de cel indicat în factură. Deocamdată, soluția este să plătiți așa cum este și să așteptați recalculele în facturile pentru luna decembrie. Totodată, cetățenii, cărora le-a fost atribuit gradul de vulnerabilitate ridicat și foarte ridicat, nu vor fi deconectați în perioada rece a anului pentru neachitarea facturilor pentru gaz, electricitate și căldură.

De notat că și autoritățile au revenit ieri la discuțiile despre energetică. Astfel, în Moldova ar putea să apară un nou minister, care se va ocupa exclusiv de energetică (în prezent, de aceste chestiuni se ocupă Ministerul Infrastructurii condus de Andrei Spânu).

S-a vorbit despre problemele energetice și la Tiraspol, unde liderul regiunii a avut o întrevedere cu ambasadorul rus în Moldova, în cadrul căreia ambasadorul Vasnețov a subliniat faptul că situația din regiune „se află în centrul atenției conducerii politice a FR”, inclusiv a lui Putin, care a declarat recent că „ani în șir, Rusia livrează gratuit gaze naturale pentru regiunea transnistreană”.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 decembrie

  •  La ora 10:00, ANRE se va convoca într-o nouă ședință în cadrul căreia va examina tarifele la apă și canalizare în Căinari, Florești, Hâncești și în alte localități.
  •  La ora 14:30, Institutul Republican Internațional (IRI) va prezenta un sondaj realizat prin metodologia Gallup.



x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: