NM Espresso: despre femeile din parlament, rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia și despre „concediul” lui Platon
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre femeile din parlament, rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia și despre „concediul” lui Platon

Parlament

40 din cei 101 deputați ai parlamentului Moldovei de legislatură nouă sunt femei. Atât de multe femei nu au fost în niciunul dintre cele zece parlamente anterioare ale Moldovei independente. În primele două legislative, femeile au constituit mai puțin de 5%. În articolul «Женщинам везде у нас дорога?» („Femeile de la noi au prioritate?”), NM a prezentat, cum și de ce s-a modificat componența gender a organului legislativ al Moldovei.

Igor Grosu, speakerul parlamentului, a comunicat despre discuțiile sale telefonice cu președinții parlamentelor României și Ucrainei. Potrivit afirmațiilor lui Grosu, la București s-au dat asigurări că va fi majorată asistența financiară pentru Moldova. Iar la Kiev, s-a atras atenția asupra „problemelor comune – Donbass, Crimeea și Transnistria”, menționându-se faptul că „acestea sunt niște probleme comune pentru țările noastre”.

Cadre

MAEIE a inițiat concedierea ambasadorului Moldovei în Rusia, Vladimir Golovatiuc. Guvernul va examina proiectul de hotărâre pregătit de MAEIE la cea mai apropiată ședință.

Bani

Serviciul Fiscal a anunțat despre creșterea încasărilor la bugetul public național: timp de șapte luni ale anului curent (ianuarie-iulie), acestea s-au majorat cu 17% în raport cu perioada similară a anului trecut. În același timp, au crescut și încasările la bugetele locale, la bugetul asigurărilor sociale de stat și la fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală.

Platon

Instanța de judecată a respins demersul procurorilor care au cerut ca Veaceslav Platon să fie anunțat în urmărire internațională. Instanța a decis să-i ofere lui Platon timp până la 12 august, când ar trebui să se desfășoare următoarea ședință în cazul acestuia. Avocatul lui Platon susține că desi se află acum peste hotare, clientul său nu intenționează să se ascundă de justiția moldovenească. Avocatul a reamintit că Platon s-a aflat la închisoare patru ani: „Cum credeți, un om are dreptul să plece în concediu o dată în patru ani?”.

Cu toate acestea, întrebarea – dacă Platon va reveni – rămâne deschisă. În timp ce pe rețelele sociale se discută, cum Platon „moare de râs în fața unei farfurii cu homari”, NM a decis să alcătuiască un top-5 al „fugarilor moldoveni” din ultimii trei ani.

Jocurile Olimpice

Atletul Serghei Marghiev din Moldova a ajuns în finala probei de aruncare a ciocanului la Jocurile Olimpice. Finala va avea loc la 4 august. Iar luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu s-a clasat deja pe locul 5 la Jocurile Olimpice. Deocamdată, acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de Moldova la JO din Tokyo. Și halterofila Elena Cîlcic din Moldova a demonstrat un rezultat bun, plasându-se pe locul 8.

Imunizare

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, 60 la sută din angajații sistemului educațional din Moldova și-au administrat cel puțin o doză a vaccinului anti-COVID. Cei de la minister speră că până la 1 septembrie, acest indicator va fi de cel puțin 70% și atunci va fi posibilă lansarea noului an de învățământ.
Iar la Chișinău a fost livrat cel de-al doilea lot de vaccin Johnson&Johnson, pe care SUA l-au fost transmis Moldovei prin platforma COVAX. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Moldova a primit deja peste 300 mii de doze din cele 500 de mii care au fost donate țării noastre de către SUA.

Situația epidemiologică

118 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3141 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 259 667 de persoane. 252 166 dintre acestea s-au vindecat, 6257 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 1244 de persoane bolnave continuă să se trateze, 58 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 13 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 august

Judecătoria sectorului Ciocana va examina cererea procurorilor cu privire la prelungirea termenului de arest pentru Dorin Damir.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: