NM Espresso: despre „forța alternativă” a primarului Ceban, telegrama de revelion a lui Putin pentru Maia Sandu și despre prețul pâinii
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre „forța alternativă” a primarului Ceban, telegrama de revelion a lui Putin pentru Maia Sandu și despre prețul pâinii

Pâinea

Administrația combinatului Franzeluța dezminte informația despre scumpirea pâinii de la 1 ianuarie. Și a cerut să nu fie răspândite informații false. Despre faptul că după revelion, prețurile pâinii se vor majora cu 21% – 36% a declarat ex-deputatul Partidului DA Alexandr Slusari.

Carburanții

Prețurile la carburanți sunt iarăși în creștere. Prin decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul la benzina Ai-95 au fost majorate cu 11 bani – până la 20,62 de lei pentru un litru, la motorina obișnuită – cu patru bani, până la 17,35 de lei pentru un litru.

Politica

Primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat ieri despre crearea Mișcării „Alternativa Națională”. Edilul a criticat acțiunile actualei guvernări și a declarat că noua mișcare „va lucra în interesele oamenilor simpli și nu se va ocupa de show-uri ieftine”.

Oare Moldova are nevoie de o forță politică de alternativă, ce nișă ar putea ocupa mișcarea lui Ceban și la ce rol pretinde acesta, aflați din articolul NM «Ион Чебан берется за мегафон» („Ion Ceban ia megafonul”).

Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Într-o mesaj de felicitare, Putin și-a exprimat speranța în privința dezvoltării constructive a relațiilor dintre Moldova și Rusia.

 „Clasamentul penal”

Dosarele penale împotriva demnitarilor nu este o noutate pentru Moldova. Însă anul 2021, se pare, a fost unul deosebit de bogat în cauze penale împotriva judecătorilor, procurorilor, deputaților, foștilor miniștri și a ex-polițiștilor. Chiar și procurorul general a ajuns într-un dosar. Despre cele mai tari dosare penale din anul 2021, aflați în longread-ul «Уголовный топ» („Clasamentul penal”).

Sărbătorile

Guvernul a alocat aproape 8 milioane de lei pentru organizarea sărbătorilor de iarnă. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a comunicat pentru NM, pentru ce anume vor fi cheltuiți acești bani și cum s-ar putea transforma orășelul de Crăciun după sărbătorile de iarnă.

Între timp, NM a mers la aeroport și a discutat cu cei care trăiesc și lucrează peste hotare, dar se întorc acasă iar și iar. În special în ajunul Revelionului, pentru ca tradițional, întreaga familie să se întâlnească la o masă. Despre aceasta – în videoreportajul „Acasă”.

Noi am discutat și cu psihologul Sergiu Toma, de ce se întâmplă că în loc de dispoziția de revelion, o persoană ar putea să fie tristă, îngrijorată și stresată. De ce acest lucru este firesc și nu ar trebui să luptăm cu el – aflați din interviul «Новый год — это не финал» („Revelionul nu este un final”).

Situația epidemiologică

322 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la nouă lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 23 de persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 8 noiembrie – 30 decembrie.

NM

În mod tradițional, la sfârșit de an, noi relatăm cititorilor noștri, ce-a făcut și ce a realizat NewsMaker timp de un an. Noi credem că au fost multe lucruri interesante: reportaje de la fața locului, transmisiuni online, video, filme documentare, meditații, polemici, „mere” proaspete. Cum a fost anul curent pentru NM – aflați din articolul «Нас — пять миллионов» („Suntem cinci milioane”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 31 decembrie

Va fi șampanie, olivie și mandarine, va fi miros de brad și focuri de artificii, oamenii dragi și prietenii vor fi alături. Va fi Revelionul. Vă adresăm cele mai sincere felicitări cu ocazia Noului An 2022, dragi cititori! Vă dorim să fie unul mai bun și mai liber! Să fie toți sănătoși și fericiți!

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: