NM Espresso: despre îndemnul lui Dodon față de PAS și DA de a coborî cu picioarele pe pământ, călătoriile deputaților prin partide și legalizarea „inventatorilor de la Criuleni”
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre îndemnul lui Dodon față de PAS și DA de a coborî cu picioarele pe pământ, călătoriile deputaților prin partide și legalizarea „inventatorilor de la Criuleni”

Epidemia: situația

1825 de teste s-au efectuat în ultimele 24 de ore în Moldova, fiind depistate 295 de cazuri noi de COVID. Astfel, numărul total al celor care s-au îmbolnăvit a ajuns până la 17445 de persoane. 10093 din ele s-au vindecat, iar 572 au decedat. 6779 de pacienți continuă tratamentul, 437 dintre ei fiind în stare gravă, iar 33 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Întrebați dacă trebuie totuși copiii să poarte măști medicale, cei de la Agenția Națională de  Sănătate Publică au precizat că pentru preșcolari și elevii din clasele primare, acest lucru nu este obligatoriu. Totodată, Comisia a îndemnat cetățenii să fie responsabili și să respecte distanța socială: „Statul nu are posibilitatea de a plasa câte un polițist lângă fiecare persoană. Noi mizăm pe responsabilitatea cetățenilor, conștientizarea gravității situației și a faptului că coronavirusul nu este o glumă”.

Guvernul

Guvernul a propus la ședința de vineri să fie extinsă lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice, a aprobat un proiect de lege care prevede burse suplimentare pentru studenții de la medicină, care își vor efectua stagiul de practică în spitalele în care sunt tratați pacienții de COVID și a extins împuternicirile Serviciului Fiscal – acesta va putea iniția și investiga cauzele penale.

Parlamentul

La fel ca și în ziua de joi, ședința de vineri a parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum: și de această dată, ședința a fost boicotată de PAS, DA, „Șor” și Pro Moldova. Aceste partide consideră că guvernul n-a avut dreptul să-și angajeze răspunderea asupra amendamentelor la bugetul de stat pe care premierul Ion Chicu ar fi trebuit să le prezinte deputaților la respectivele ședințe. Premierul va încerca și luni, 6 iulie, să prezinte proiectul de amendamente. Președintele Igor Dodon a îndemnat PAS și DA „să coboare cu picioarele pe pământ”, să nu boicoteze ședințele legislativului și să nu blocheze proiectele de legi importante „din motive inventate”.

Alegerile anticipate

Dodon a propus ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate la 1 noiembrie: „Acest parlament trebuie curățat”. El a declarat că ex-liderul PDM Vladimir Plahotniuc „cumpără” deputații pentru a crea o nouă coaliție de guvernare și pentru a reveni la putere, însă Dodon nu va admite așa ceva.

„Călătoriile prin partide”

Președintele Igor Dodon a confirmat faptul că i-a oferit lui Ștefan Gațcan pază de stat atunci când fostul deputat și familia sa a decis să plece din țară, îngrijorat pentru securitatea sa. „Aceasta a fost decizia sa”, susține Dodon. El a mai spus că lui Gațcan i s-au propus 500 mii de euro pentru a pleca din PSRM. Despre aceasta, chiar Gațcan, „speriat”, i-a comunicat președintelui până a declara că pleacă din PSRM.

Iar Procuratura Generală a comunicat că a primit plângerea lui Gațcan despre presiuni și intimidări pentru a-l forța să-și depună mandatul și a inițiat deja o urmărire penală. Se pare că socialiștii sunt cei care au făcut presiuni și intimidări.

Probabil, niciun alt politician din Moldova nu a reușit să aibă un parcurs atât de rapid în doar două zile – de la „colegii cu care este o onoare să lucrezi” până la „prostituată politică” și înapoi spre titlul de „persoană demnă”. Migrația politică din Moldova nu a vorbit încă niciodată atât de elocvent nici despre transfugii propriu-ziși, nici despre „victimele” cumpărătorilor perfizi – despre aceasta citiți în editorialul Olgăi Gnatcova «До „проститутки” и обратно» („Până la „prostituată” și înapoi”).

Iar NM a analizat, de ce dosarele despre mituirea deputaților, de obicei, eșuează încă la etapa anchetei și cât de real este ca în Moldova să fie cineva atras la răspundere penală pentru mituirea deputaților.

Oficiul PDM, perchezițiile, Plahotniuc 

Procuratura Generală a comunicat că după ce s-au efectuat percheziții în oficiul Partidului Democrat, a fost reținut șeful departamentului tehnologii informaționale al PDM. El este bănuit de implicare în schemele frauduloase ale fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Perchezițiile și reținerea s-au făcut în cadrul investigației furtului miliardului.

Dosarul despre „elicopterele produse clandestine”

Procurorii i-au eliberat pe toți cei 10 reținuți în cauza despre „elicopterele produse clandestin”. Opt din ei au primit statutul de martori, iar organizatorul „afacerii clandestine” nici nu are statut procesual. El a declarat că va chema procurorii în judecată.

Iar Dodon a propus să fie legalizată activitatea „inventatorilor de la Criuleni”: „Eu înțeleg că ei au încălcat legea. Dar băieții sunt foarte talentați. Nu cred că Moldova va pierde dacă va deveni o țară care produce elicoptere”.

Chișinău

30 de gherete situate pe strada Armenească din Chișinău, lângă intrarea în Piața Centrală, au fost demontate. Primăria intenționează să construiască acolo o parcare. De asemenea, cei de la primărie au anunțat că este în curs de elaborare concepția de modernizare a pieței.

Și da, în acest weekend, transportul public din capitală va circula.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: