NM Espresso: despre „întâlnirea” lui Sandu cu Șor, noile reguli de intrare în Ucraina și cum e să trăiești cu hepatită în Moldova
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre „întâlnirea” lui Sandu cu Șor, noile reguli de intrare în Ucraina și cum e să trăiești cu hepatită în Moldova

Parlament

Încă un reprezentant al blocului PSRM-PCRM a fost inclus în componența Biroului permanent al parlamentului. Cei din partidul de guvernare PAS au recunoscut că au admis o eroare atunci când s-au distribuit locurile în birou și au propus majorarea componenței acestuia până la 13 membri. Astfel, în componența biroului au fost incluși opt reprezentanți ai PAS, cinci – de La PSRM-PCRM și unul – de la partidul „Șor”.

Guvern

Iar astăzi, în parlament va fi aprobat guvernul Nataliei Gavrilița. După ce a obținut majoritatea în parlament și formarea unui nou guvern, PAS are suficiente voturi pentru aprobarea guvernului. Cine și ce reprezintă în guvernul Gavrilița – NM a prezentat în articolul «Кабмин в лицах» („Cabinetul de miniștri în persoane”).

 „Întâlnirea” dintre Sandu și Șor

Un nou scandal s-a iscat în Moldova – de data aceasta, din cauza unui videoclip pe care l-a difuzat Jurnal TV. În înregistrare, Ilan Șor ar fi vorbit cu președintele Maia Sandu. Postul de televiziune afirmă că videoclipul ar fi fost montat la indicația lui Veaceslav Platon, pentru a deteriora imaginea președintelui și cea a PAS în timpul campaniei electorale. Platon a declarat că aceasta este „o minciună absolută de la început până la sfârșit” și a promis că va da în judecată postul tv. Comentând înregistrarea, Ilan Șor a declarat că „această minciună a fost ticluită atât de neprofesionist, încât se vede cu ochiul liber”.

Cei din aparatul șefului statului au menționat că astfel de falsuri sunt periculoase pentru societate și că statul ar trebui să ia măsuri în acest sens, „inclusiv la nivel legislativ”. Iar cei de la procuratură au respins informația Jurnal TV precum că videoclipul a fost în calculatorul confiscat din oficiul lui Platon. Totodată, reprezentanții procuraturii au comunicat că nu au luat niciun fel de calculatoare în timpul percheziției și că, de fapt, percheziția a fost efectuată în cadrul altui dosar.

„Șor”

Șor a mai comunicat că partidul său este dispus să voteze „în avans” pentru guvernul Nataliei Gavrilița, „din respect față de alegerea poporului care a decis de data aceasta să dea puterea unei singure forțe politice”. Totodată, Șor a cerut ca noua guvernare, în persoana partidului pro-prezidențial PAS, „să respecte alegerea cetățenilor care au votat pentru alte partide, inclusiv partidul «Șor»”.

Jocurile Olimpice

Anastasia Nichita, dublă campioană a Europei și deținătoarea Cupei mondiale la lupte libere, nu a ajuns în semifinala Jocurilor Olimpice. După ce a pierdut în sferturile de finală, sportiva din Moldova a scris un mesaj emoționant pe Facebook, cum „o mică greșeală a despărțit-o de lupta pentru medalia olimpică”.

Hepatită

 „Cancerul este o boală nobilă, iar hepatita – nu. Anume așa cred despre sine persoanele din Moldova care au fost diagnosticate cu hepatită. Și în continuare, nu vorbesc despre diagnosticul lor, fiindu-le teamă uneori să mărturisească chiar și celor apropiați. Stereotipurile greșite împiedică diagnosticarea timpurie a maladiei: circa 70 la sută dintre persoanele bolnave de hepatită din Moldova nu știu despre diagnosticul lor. În articolul «Я стал суперпартизаном и перестал кому-то говорить о диагнозе» („Am devenit super-partizan și am încetat să mai vorbesc cu cineva despre diagnostic”), NM a relatat, cum e să trăiești cu hepatită în Moldova și ce nu e în regulă în acest sens.

Situația epidemiologică

Ucraina a înăsprit regulile de intrare în țară pentru cetățenii străini, inclusiv pentru cetățenii Moldovei. Acum, cei care vor veni în Ucraina, vor trebui să stea 14 zile în carantină. Dar există și excepții.

Iar în Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 159 de cazuri noi de coronavirus. Cele mai multe cazuri s-au depistat în Transnistria (37), Chișinău (27) și Cahul (18). Alte patru persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID. 1365 de persoane bolnave continuă să se trateze, 65 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 21 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 august

Va avea loc ședința parlamentului, în cadrul căreia ar putea fi aprobat noul guvern.

Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale, va susține un briefing.

Promo-LEX va susține o conferință de presă despre reforma poliției.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: