NM Espresso: despre oamenii cu inimă mare, actele de patriotism și despre noul proiect NewsMaker
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: despre oamenii cu inimă mare, actele de patriotism și despre noul proiect NewsMaker

Țară mică cu inimă mare 

În ajunul Zilei Independenței, președintele țării ne-a felicitat cu prilejul sărbătorii, amintindu-ne de unitatea și bunătatea de care a dat dovadă populația Republicii Moldova de la începutul războiului din Ucraina.

Mai târziu, și speakerul Igor Grosu ne-a felicitat, îndemnându-ne „să ne consolidăm în jurul unui ideal comun și în dorința de a contribui plenar la dezvoltarea țării”. Mesajul de felicitare a fost transmis în sala de ședințe a parlamentului, unde deputații care s-au întrunit într-o ședință extraordinară și au aprobat rectificările la bugetul pentru anul curent.

Și Grupul Băncii Mondiale a adresat un mesaj de felicitare cetățenilor Republicii Moldova. În mesaj se menționează că anume criza a făcut posibilă descoperirea „unei țări mici cu o inimă atât de mare”.

 

Dar ce-i acasă? 

Iar acasă, e aceeași situație: populația Republicii Moldova este mereu nemulțumită și consideră că „țara merge într-o direcție incorectă”. Și aceasta, în ciuda faptului că, potrivit statisticii, noi trăim deja mai bine.

Sunt nemulțumiți și cei din partidul „Șor”. Ei au organizat din nou un mic protest – de data aceasta, lângă sediul Delegației UE în Republica Moldova. Mesajul este aceeași: „Tauber este un deținut politic”. Aceștia au adus la miting un banner mare pe care era scris: „Nu fiți muți, orbi și surzi la abuzurile guvernării PAS”. Delegația UE a venit deja cu o reacție în acest sens. Delegația a comunicat că „va monitoriza evoluțiile legate de anchetele penale în cazurile de rezonanță din Republica Moldova”.

În principiu, opoziția este nemulțumită. În așa măsură, că nu a considerat de cuviință să vină la ședința parlamentului. Fie că a avut treburi mai importante, fie că s-a pregătit de sărbătoare. Socialiștii au decis să declare vot de neîncredere guvernului, doar că la următoarea sesiune parlamentară. Iar deputatul fugar Șor, în numele fracțiunii, a înregistrat un mesaj video pe fundalul parlamentului, în care a declarat că „PAS a transformat ședințele legislative în adunări de partid”. Probabil, urmărește online sau înregistrarea.

 

Ce vizionăm? 

Ieri, noi am lansat proiectul #riltok în care reporterul nostru Denis Dermenji va studia legendele urbane și cele de pe internet, va relata, cine și cum lansează mituri „vii” și cine se află în spatele tuturor acestora. În această ediție – despre cine și de ce a inventat „militarizarea” Republicii Moldova, care sunt, de fapt, restricțiile pentru armata moldovenească și ce se întâmplă acum cu aceasta, dar și pentru cine este convenabil să afirme că țara, chipurile, „se înarmează”.

 

Pe scurt despre alte noutăți: 

–      Autoritățile Republicii Moldova intenționează să aloce 24 milioane de lei pentru complexul sportiv Chișinău Arena. În schimb, la toamnă, acesta trebuie totuși să fie dat în exploatare.

–      Studenții refugiați din Ucraina vor putea să-și continue studiile în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

–       Primarul de Chișinău a spus, cine (nu) finanțează partidul său. Spoiler: Ceban nu are nevoie de bani.

 

Ce va fi astăzi, 27 august: 

  • În mod tradițional, evenimentele principale de astăzi se vor desfășura în Chișinău. Din program: depuneri de flori, evoluarea orchestrei prezidențiale, parada orchestrelor militare și un concert (centrul capitalei va fi blocat toată ziua).

Cum ați mai putea să vă petreceți weekendul în Chișinău și în afara capitalei – aflați din tradiționalul nostru ghid de artă #SăTeÎndrăgosteștiÎn48DeOre. Din colecție: festivaluri, concerte, parade de modă și chiar rafting.

Felicitări cu ocazia sărbătorii!

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: