NM Espresso: despre panglica Sf. Gheorghe și Ziua Victoriei în Republica Moldova, atacurile asupra orașului Kramatorsk și despre „subotnicul” din Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre panglica Sf. Gheorghe și Ziua Victoriei în Republica Moldova, atacurile asupra orașului Kramatorsk și despre „subotnicul” din Chișinău

Războiul din Ucraina

Trupele Rusiei și Ucrainei continuă să se pregătească de o mare luptă în Donbass. Ucraina a anunțat despre bombardarea regiunii Odessa cu rachete ghidate și despre deteriorarea a două clădiri. Potrivit datelor Rusiei, atacul a fost efectuat asupra Centrului de instruire pentru mercenari străini. În Odessa a fost instituită ora marțială până luni dimineața.

30 de persoane și-au pierdut viața în orașul Kramatorsk, regiunea Donetsk, din cauza unor atacuri cu rachete asupra gării feroviare. Cei de la Kiev au declarat că gara a fost atacată de forțele armate ruse cu rachete de tip „Tochka-U”. Cei din Rusia au declarat că aceasta este o provocare. Și au reamintit că armata ucraineană utilizează rachetele „Tochka-U”, în Rusia acestea fiind scoase din uz.

După vizita efectuată la Bucea, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că „vinovații de aceste atrocități vor fi trași la răspundere”.

Ziua de 9 mai din acest an a fost declarată în Letonia Zi a comemorării victimelor războiului din Ucraina. Și au interzis organizarea oricăror evenimente festive, întruniri și marșuri în această zi.

 


Panglica Sf. Gheorghe

Majoritatea parlamentară se pregătește să voteze în lectura a treia un proiect de lege al PAS care interzice panglica Sf. Gheorghe și simbolurile armatei ruse Z și V în Republica Moldova. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a condamnat adoptarea acestei legi, numind-o „cenzură politică și suprimare a libertății de exprimare” și a promis că va ignora interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe.

Opoziția a mai declarat că guvernarea vrea să interzică sărbătorirea zilei de 9 mai. NM a analizat în articolul «Тень победы» („Umbra victoriei”), de ce unele simboluri ale victoriei au început să fie percepute astăzi ca simboluri ale războiului și dacă anul acesta va fi marcată Ziua Victoriei în Republica Moldova.

Inițiativa autorităților Republicii Moldova de a interzice panglica Sf. Gheorghe a fost criticată în regiunea transnistreană, menționându-se că astfel, autoritățile de la Chișinău „sapă cea mai adâncă prăpastie” dintre populația de pe malul drept și cea de pe malul stâng al Nistrului. Și cei din Adunarea Populară a Găgăuziei și-au exprimat nemulțumirea, propunând ca chestiunea privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe să fie propusă în cadrul unui referendum național.

 


Deputații și războiul

Majoritatea parlamentară a votat în prima lectură un proiect de lege cu privire la combaterea propagandei și a dezinformării. Cei de la PAS consideră că astfel, ei doresc să protejeze societatea moldovenească de informațiile false despre situația din Ucraina. Noi am decis să întrebăm deputații din Republica Moldova, de unde ei personal obțin aceste informații. Despre aceasta – în materialul video realizat de NM în parlament.

 


Sandu și cultura

Președintele Maia Sandu a înmânat distincții de stat mai multor oameni de cultură: „Laureații de azi, prin munca și talentul lor, ne aduc lumina artei și a binelui. Împreună, facem Republica Moldova mai frumoasă și mai plină de viitor”.

 


Refugiații

În ultimul timp, la frontiera moldo-ucraineană au început să se formeze cozi spre Ucraina și nu spre Republica Moldova. NM a fost la Palanca și a discutat cu cei care doresc să revină acasă în Ucraina. Despre aceasta – în reportajul video «Война закончилась?» („Războiul s-a terminat?”).

 


Carburanții

Carburanții s-au ieftinit puțin în Republica Moldova: prețul benzinei Ai-95 s-a micșorat cu 18 bani, până la 26,98 lei pentru un litru, cel al motorinei – cu 48 de bani, până la 26,80 lei pentru un litru. Cei de la ANRE afirmă că prețul carburanților în Republica Moldova este „corect”.

 


Chișinău

Primăria municipiului Chișinău a chemat chișinăuienii la un „subotnic” pe 9 aprilie, pentru a organiza „marea curățenie a orașului”. Și a promis pungi, mănuși și transport pentru evacuarea deșeurilor.

Instanța de judecată a anulat decizia consiliului municipal privind eliberarea din funcție a viceprimarului capitalei Victor Chironda până la examinarea cauzei de fond. Chironda a comunicat că intenționează să revină luni la serviciu. Însă primarul Ion Ceban a declarat că în primărie nu există birouri libere.

 


Bună dimineața.

Redacția voastră.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: