NM Espresso: despre pregătirea Vestului de a întări capacitatea Moldovei de apărare, situația în Transnistria și prețul la energia electrică
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre pregătirea Vestului de a întări capacitatea Moldovei de apărare, situația în Transnistria și prețul la energia electrică

Transnistria

În Transnistria s-a interzis survolarea dronelor. Decizia a fost semnată de către liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Interdicția vizează toate tipurile de drone și quadcopter, zborurile cărora nu a fost aprobată de către Ministerul local al Apărării.

Krasnoselski a calificat drept „fake” informația despre mobilizarea în Transnistria și interdicția ieșirii din regiune a bărbaților de o anumită vârstă.

Operatorul de telefonie mobilă din Transnistria „Interdnestrkom” a testat sistemul de alertă urgentă a cetățenilor.

MAE-ul Rusiei a calificat incidentele din Transnistria drept „atacuri teroriste” și tentativă a de implica regiunea în conflictul din Ucraina. Și a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul la dialog constructiv.

Bulgaria, SUA, Germania, Israel și alte câteva țări le-au recomandat cetățenilor să părăsească Transnistria, în cazul în care se află acolo și să se abțină de la călătorii în regiune. MAE-ul de la Chișinău a subliniat că este o procedură obișnuită în astfel de situații.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean consideră că nu există un pericol al invaziei Transnistriei. Potrivit acestuia, scopul exploziilor a fost, mai degrabă, de natură psihologică.

Seara, Președinția a confirmat că o delegație condusă de Oleg Serebrean și din care face parte consilierul Maiei Sandu, ex-ministrul de Interne Dorin Recean, a avut o întrevedere, la Varnița, cu Vadim Krasnoselski.

Moldova

MAE-ul britanic a declarat că Moldova are nevoie de ajutor în întărirea capacității de apărare. NATO a anunțat că examinează posibilitatea unei susțineri și colaborări mai strânse cu Moldova.

Presa și rețelele sociale ucrainene și ruse au distribuit imagini cu tehnică militară din România, care s-ar deplasa către frontierele Moldovei și Ucrainei. Ministerul român al Apărării a precizat că tehnica era americană și aceasta se îndrepta spre exerciții militare la poligonul de la Babdag.

Ucraina

Consilierul prezidențial de la Kiev Mihail Podoleak de declarat că Ucrana va continua să ataca bazele și depozitele din Rusia. Și a adăugat că „lumea îi recunoaște acest drept”. În ajun, Washingtonul a declarat că decizia Ucrainei de a pleda sau nu pentru tactica apărării îi aparține. Iar Londra a declarat deschis că Ucraina are dreptul să atace obiectivele de pe teritoriul Rusiei, inclusiv cu arme britanice.

Președintele SUA Joe Biden a cerut Congresului să aloce încă $33 miliarde pentru Ucraina „în lupta pentru libertate”.

NM a publicat un nou videoreportaj din câteva sate ale regiunii Kiev, care au fost ocupate de trupele ruse – „Pe durata ocupației, m-am ocupat de spionaj”.

Energia electrică

Niciuna dintre companiile care au participat la licitația pentru livrarea, din 1 mai, a energiei electrice în Moldova nu a propus un preț avantajos. Declarația a fost făcută de către președinta Maia Sandu. Potrivit acesteia, doi dintre furnizori, inclusiv Centrala de la Cuciurgan, au propus prețuri nu mai mici de $96 pentru MWh. În prezent, Centrala de la Cuciurgan furnizează pentru malul drept energie electrică la prețul de $53,5 pentru 1 MWh. Anterior, autoritățile au declarat că, din cauza creșterii prețului de achiziție, prețurile pentru lumină ar putea crește din nou.

Diaspora

Maia Sandu a expediat parlamentului un proiect de lege, care prevede scutiri de impozite pentru cetățenii Moldovei stabiliți în străinătate și care își doresc să revină în țară. Facilitățile vor fi acordate reprezentanților diasporei care au locuit în afara țării cel puțin trei ani.

Chișinău

Primăria Chișinău intenționează să cumpere pentru oraș încă 50 de troleibuze cu parcurs. Acestea vor fi importate din Letonia, Austria și Elveția. În acest scop au fost alocate 35 mln lei. Potrivit Primăriei, troleibuzele vor putea funcționa încă minimum 10 ani.

Covid

Danemarca a sistat campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Guvernul a menționat că virusul este sub control, însă la necesitate, imunizarea ar putea fi reluată. În Danemarca, conform datelor oficiale, sunt imunizați peste 80% din locuitori. Este prima țară din lumea care ia această decizie.

Și despre ceea ce ne așteaptă pe 29 aprilie

Ședința Consiliului Municipal Chișinău

Ședința Comisiei naționale pentru monumente istorice

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: