NM Espresso: despre prima ședință a noului parlament al Moldovei, parada militară de la Chișinău și despre deficitul de carburanți
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre prima ședință a noului parlament al Moldovei, parada militară de la Chișinău și despre deficitul de carburanți

Electorala (game over)

Curtea Constituțională (CC) a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și a validat mandatele deputaților parlamentului noii legislaturi. PAS a obținut majoritatea în parlament – 63 de mandate, blocul PCRM-PSRM – 32 de mandate, iar partidul „Șor” – șase. 

Parlamentul XI

Președintele Maia Sandu a stabilit data primei ședințe a parlamentului de legislatura a XI-a. Aceasta va avea loc luni, 26 iulie: „Problemele sunt multe și complexe, nu avem timp de pierdut. Sper că noul Parlament va reuși să recupereze rapid încrederea cetățenilor în această instituție importantă prin decizii corecte și curajoase, care vor opri corupția și vor îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor”.

România

România va majora asistența financiară pentru noua majoritate parlamentară din Moldova. Despre aceasta a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, în cadrul unei conferințe de presă susținute în urma întrevederii cu Maia Sandu la Chișinău. Aurescu a mai menționat că Bucureștiul a decis deja să ofere Moldovei 300 mii de euro pentru susținerea societății civile și a presei independente.

Parada

O paradă militară va fi organizată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 27 august, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Moldovei. Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Guvernul va trebui să asigure pregătirea și organizarea paradei, iar ministrul apărării va fi responsabil de desfășurarea acesteia.

Carburanții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat importatorii de carburanți de crearea artificială a unui deficit de motorină pe piață. ANRE consideră că astfel, companiile petroliere încearcă să facă presiuni asupra agenției pentru ca aceasta să modifice formula de calculare a prețurilor la carburanți. Operatorii de pe piață resping acuzațiile și susțin că situația s-a agravat din cauza exploziei de la rafinăria „Petromidia” din România, care asigura 40 la sută din livrările de carburanți în Moldova. NM a analizat această situație în articolul «В Молдоан возник дефицит топлива» („În Moldova a apărut un deficit de carburanți”).

Populația

Populația Moldovei s-a redus de 1,5 ori în ultimii 30 de ani. În cifre absolute, aceasta înseamnă cu 1,5 milioane de persoane. În prezent, pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc 2,9 milioane de persoane. Experții vorbesc despre două cauze principale ale crizei demografice din țara noastră. Cum scade natalitatea și cum crește mortalitatea în Moldova – NM a prezentat aici.

JusticeInside

În continuarea proiectului special „JusticeInside. Oamenii din interiorul sistemului”, NM a publicat istoria judecătoarei Maria Frunze. În articolul «Один человек может изменить систему» („O singură persoană poate schimba sistemul”), ea a povestit, de ce perioada de probă este un pericol pentru independența judecătorilor și de ce adunarea generală a judecătorilor din această toamnă ar putea fi una de cotitură pentru sistemul judecătoresc al țării noastre.

Olimpiada

Iar la Tokyo a avut loc inaugurarea celei de-a XXXII-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară. Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat în lipsa spectatorilor. Nu vor fi spectatori pe stadioane nici în timpul competițiilor. Moldova este reprezentată la Olimpiadă de 20 de sportivi. 

Situația epidemiologică

Într-un laborator din Germania a fost confirmată prezența tulpinii „indiene” a coronavirusului în Moldova: din cele 15 probe expediate, tulpina „indiană” a fost depistată în 12.

119 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au efectuat 5959 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 258 484 de persoane. 251 347 dintre acestea s-au vindecat, 6240 au decedat (4 – în ultimele 24 de ore). 897 de persoane bolnave continuă să se trateze, 52 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizarea

România a transmis gratuit Moldovei peste 100 mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Acestea au fost livrate la Chișinău la 23 iulie. Iar UE a anunțat între timp că OMS ar putea recomanda țărilor imunizarea obligatorie a populației împotriva coronavirusului. Motiv pentru aceasta ar putea fi un nou val al epidemiei și apariția noilor tulpini ale coronavirusului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: