NM Espresso: despre revenirea la restricțiile severe în Moldova, „kuliokul lui Dodon” și arhitectura moldovenească a lui Plahotniuc
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre revenirea la restricțiile severe în Moldova, „kuliokul lui Dodon” și arhitectura moldovenească a lui Plahotniuc

Epidemia: situația

În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au depistat 109 cazuri noi de COVID, după ce s-au procesat 775 de teste. O jumătate dintre cazurile înregistrate sunt în Chișinău. Astfel, numărul celor infectați a crescut până la 8360 de persoane. Din acestea, 4622 s-au vindecat, 305 au decedat.

Ministerul Sănătății consideră că situația epidemiologică din țară nu se îmbunătățește, pentru că mulți cetățeni neglijează măsurile de securitate, interpretând greșit relaxarea restricțiilor: „Peste tot sunt grupuri mari de oameni, care nu respectă distanța și alte recomandări”.

De aceea autoritățile intenționează să înăsprească din nou măsurile de carantină.

Ziua protecției copiilor

Din cauza epidemiei, Ziua internațională a protecției copiilor s-a desfășurat anul acesta fără tradiționalele „petreceri, concursuri, concerte, înghețată și dulciuri pe străzi”. Autoritățile însă au organizat în această zi concerte, spectacole, show-uri în regim online și au promis „că toate vor reveni la normal, neapărat”.

La 1 iunie, și-a reluat activitatea grădina zoologică din Chișinău. În această zi, intrarea pentru copii a fost gratuită.

În țara noastră continuă să fie relaxate măsurile de carantină: se deschid magazinele, piețele, își reiau activitatea întreprinderile. În schimb, grădinițele continuă să fie închise. Din această cauză, mulți părinți nu pot reveni la serviciu. În articolul «Вся зарплата — на няню» („Tot salariul – bonei”), NM prezintă cinci istorii, cum părinții copiilor mici (nu) se descurcă fără grădiniță și ce au de gând să facă autoritățile în acest sens.

Chicu, despre creditul rusesc

Premierul Ion Chicu i-a numit iresponsabili pe deputații care se declară împotriva semnării acordului de împrumut cu Federația Rusă de 200 milioane de euro. Potrivit premierului, acești politicieni au scopul de a distruge statul Moldova: „În condițiile dificile în care s-a pomenit țara noastră, finanțarea externă este unica posibilitate de a îndeplini obligațiile financiare față de cetățeni”. 

Economia: totalurile lunii mai

O nouă ediție a totalurilor economice ale lunii mai: evenimentele principale ale lunii – anularea acordului de creditare cu Rusia și relaxarea carantinei pentru business. În câteva totaluri video scurte ale lunii mai, NM relatează, ce a afectat cel mai mult economia moldovenească – coronavirusul sau incompetența guvernării și imaturitatea instituțiilor statului.

Pahotniuc și „kuliokul (pungă din plastic) lui Dodon”

NM a publicat prima ediție dintr-o nouă serie de podcasturi care va reflecta subiectul principal al lunii. În luna mai, un astfel de subiect a fost „kuliokul lui Dodon”. Redactorii NM au analizat, ce amintește această „scurgere” video și cum fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc a devenit arhitectul mentalității moldovenești.

Apropo, procurorii au contestat decizia instanței care a acceptat doar parțial demersul procuraturii cu privire la sechestrarea averii lui Plahotniuc în cadrul dosarului despre furtul miliardului. Procurorii cer arestarea întregii averi personale a acestuia, inclusiv cea din străinătate, estimând-o la 7,7 milioane de euro. 

Frontiera 

Punctul de trecere Pervomaisk – Cuciurgan de la frontiera moldo-ucraineană își reia activitatea de la 2 iunie. Cu o zi mai devreme, la frontiera cu Ucraina s-au deschis punctele de trecere Briceni – Rossoșani, Criva – Mamaliga și Mirnoe – Tabacu.

Cursele stradale

Ministerul Justiției a propus completarea Codului penal cu un articol despre organizarea și participarea la cursele stradale ilegale. Și pedeapsă pentru aceasta chiar cu privațiune de libertate până la șapte ani. Ministerul Justiției a elaborat astfel de modificări ale CP după ce la Chișinău au decedat două persoane din cauza unui participant la curse stradale ilegale.

Chișinău: parcarea

Primăria va interzice parcările pe trotuarul de lângă cinematograful „Patria Loteanu”, dar și în alte câteva locuri de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Primăria promite că în zilele apropiate, va bloca circulația automobilelor în aceste locuri.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 iunie

Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: