NM Espresso: despre revenirea lui Usatîi în politică, ambițiile bașcanului Găgăuziei și despre o posibilă reducere a tarifului la gazele naturale
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre revenirea lui Usatîi în politică, ambițiile bașcanului Găgăuziei și despre o posibilă reducere a tarifului la gazele naturale

Revenirea grandioasă a lui Usatîi și ambițiile lui Vlah

Renato Usatîi, fostul lider al «Partidului Nostru», a susținut ieri o conferință de presă, la care a promis că va răspunde inclusiv la întrebările jurnaliștilor. Senzația n-a reușit, chiar dacă Usatîi și-a anunțat revenirea în politică și «resetarea Partidului Nostru» — a făcut aluzii în acest sens încă anul trecut. Usatîi a promis că va ajunge și în fiecare localitate a Moldovei, pentru a comunica, pentru a asculta oamenii (undeva am auzit și chiar am văzut deja asta). Și, bineînțeles, a criticat autoritățile și a mai adăugat că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc înaintea celor locale (de notat că acestea din urmă trebuie să se desfășoare la sfârșitul lui octombrie — începutul lui noiembrie).

De fapt, politicianul nu ar fi fost el dacă nu ar fi anunțat publicului obosit ceva «senzațional». El a declarat că în Rusia a fost reținut Alexandru, fratele lui Igor Dodon, care trebuie să semneze niște recipise precum că «Dodon nu va destrăma fracțiunea socialiștilor în parlament».

Ce-i drept, susține Usatîi, acesta a fost eliberat mai târziu, deoarece, pe lângă cetățenia Moldovei, Alexandru Dodon o deține și pe cea a Rusiei. Usatîi nu a mai comunicat alte detalii. Jurnaliștii au reușit să obțină un comentariu din partea ex-președintelui Dodon, care le-a amintit că nu are dreptul să comunice cu fratele său (din cauza dosarelor în care este vizat), dar, din câte știe, fratele său înnoptează acasă și nu are niciun fel de probleme.

Totuși, Dodon a fost destul de vorbăreț ieri: a comentat decizia CEDO, conform căreia Moldova ar putea fi obligată să-și ajusteze legislația, astfel încât să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, numind-o, așa cum era de așteptat, «o lovitură gravă asupra valorilor poporului nostru». Și, drept confirmare a angajamentului față de aceste valori, a publicat un filmuleț de la mănăstirea Țigănești, unde, în mod tradițional, s-a scăldat în lac.

Și ex-socialistul Ceban, actualmente lider al partidului MAN, primarul de Chișinău, ne-a amintit de sine. În mod previzibil, l-a criticat (din nou) pe vicepremierul Spânu, numindu-l «codașul care copiază idei străine» (și ce idee!). De notat că Ceban a fost primul care a decis să-i dea în judecată pe Litvinenco și Gavrilița care «timp de un an, trebuiau să măture Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău». Păi iată, urmând logica lui Ceban, Spânu «a copiat» această idee și i-a cerut lui Ceban același lucru (ce-i drept, potrivit logicii lui Spânu, acela trebuie să măture la primărie). Cum s-ar spune, fără comentarii.

Și, desigur, în lista remarcabilă a reprezentanților opoziției lipsește bașcanul Găgăuziei, care nu a confirmat și nu a negat niciodată zvonurile despre viitorul său politic, dar tot mai frecvent a început să plece în afara Găgăuziei, să caute sprijin la nivel național și să filmeze spoturi în limba română despre problemele actuale. Și, dacă e să credem experților și sondajelor, Vlah are totuși șanse de a obține sprijinul alegătorilor.


Deplasările primelor persoane

Forumul Economic Mondial din Davos, la care Moldova a fost reprezentată de președintele Sandu și ministrul economiei Alaiba, și-a încheiat ieri lucrările. În cadrul reuniunii, șefa statului a avut o întrevedere cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei și Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei și cu alți lideri mondiali. Astfel, la întrevederea cu Ursula von der Leyen, președintele a cerut de la aliați sisteme de apărare antiaeriană. În cadrul aceleiași întrevederi, ea a menționat că în anul 2023, Moldova va avea nevoie de cel puțin 600 milioane de euro pentru asistență populației.

În ce-l privește pe ministrul economiei, acesta a avut, la Davos, negocieri cu reprezentanții companiilor H&M, Google și Uber. Noutățile sunt încurajatoare (adică negocierile vor continua), dar rezultate concrete încă nu sunt.

Iar președintele parlamentului a plecat din nou la București, unde a avut o întrevedere cu patriarhul României Daniel. Aceștia au discutat aspecte privind activitatea Mitropoliei Basarabiei, iar patriarhul Daniel a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Moldovei să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău.

Și în timp ce primele persoane ale Moldovei se află peste hotare, pe Telegram au apărut câteva canale cu aceeași denumire «Un pas pentru Moldova», în care a fost publicat un singur mesaj: fotografia președintelui Maia Sandu printre niște adolescenți în tricouri galbene și textul cu îndemnul de a dona bani în sprijinul PAS. Cei din partid au declarat deja că nu au nicio legătură cu aceste canale de Telegram și au sugerat să fim vigilenți și să verificăm minuțios informația.


Pe scurt, despre alte știri

Vicepremierul Spânu nu exclude micșorarea tarifului la gaze datorită reducerii prețului la gazele naturale pe piețele internaționale. Acesta a mai spus că a renunțat la compensații și că a primit facturile pentru gaze și electricitate pentru luna decembrie cu o sumă de aproape 13 mii de lei.

— Procurorii au anunțat despre percheziții efectuate în patru companii care livrează carne în Moldova. Specialiștii au preluat probe la 480 tone de carne care, potrivit oamenilor legii, au fost infectate cu bacterii periculoase.

— În Moldova s-a înregistrat o temperatură a aerului record pentru luna ianuarie (+18,1ºС la stația meteo de la Ceadîr-Lunga).


Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 Ianuarie.

Pe parcursul zilei, guvernul va continua consultările publice despre Planul național de dezvoltare pentru anii 2022-2025 în domeniul politicii interne, securității și apărării, precum și în activitatea cu diaspora.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: