NM Espresso: despre „ultima toamnă” a lui Sandu, electoratul lui Dodon și despre combaterea corupției din sistem  
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre „ultima toamnă” a lui Sandu, electoratul lui Dodon și despre combaterea corupției din sistem  

«Ultima toamnă» a lui Sandu și «culoarea gri» a lui Chicu 

Partidele politice extraparlamentare au devenit active, pe neașteptate: e și de înțeles — peste un an, vor fi alegerile locale, iar după acestea — și cele prezidențiale bat la ușă. Pregătindu-și o trambulină sigură «de trotuar», primarul de Chișinău s-a avântat cu îndrăzneală în politică, declarându-se «pro-european». Și dejapeste un an, la funcția de primar al capitalei va candidaCeban-pro-europeanul și nu Ceban-socialistul.

Nu au rămas în urmă nici democrații, chiar cei care cândva «l-au încălzit» pe Plahotniuc: președintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov încearcă să înființeze un bloc politic centrist. A discutat deja această idee cu Usatîi, Plângău, Chicu, Gligor și alte personaje cunoscute. Lui Chicu, apropo, i-a plăcut ideea: «noi nu avem culoarea gri: ori e alb, ori e negru — nu avem gândire de centru», a declarat acesta.

Chiar dacă stă acasă, Igor Dodon — un alt președinte de onoare, încearcă prin toate metodele posibile să iasă de acolo. Ori s-a săturat de treburile casnice, ori într-adevăr îi este dor de comunicarea cu poporul. Astăzi, lângă sediul Curții de Apel, el iarăși a vorbit cu sutele de simpatizanți de-ai săi care au venit să-l susțină. Și a promis deja că va merge în fiecare raion al Moldovei, dar și că va organiza proteste cu mii de oameni, pentru că «această toamnă ar trebui să fie ultima pentru Maia Sandu». Apropo, Dodon a țintit spre un protest cu 100 de mii de participanți.

Ce-i drept, încă nu-i clar, unde Dodon va întâlni toamna. Ședința Curții de Apel a fost amânată pentru luni, iar procuratura, potrivit afirmațiilor lui Dodon, cere «înăsprirea măsurii preventive».


 

Atenție: minciună și atacuri cibernetice

MAI a prezentat ieri datele preliminare privind alertele false cu bombă în diferite instituții din Moldova: în prima jumătate a anului 2022, MAI a recepționat 245 de mesaje false despre bombă, adică de 10 ori mai mult decât pe tot parcursul anului 2021. Evident, forțele de ordine le vor investiga, dar deocamdată e prea devreme să vorbim despre rezultate concrete.

MAI a mai comunicat despre atacurile cibernetice asupra sistemelor informaționale și a portalurilor guvernamentale. La fel ca și alertele cu bombă, atacurile au fost expediate de pe adrese IP situate în afara Moldovei.

Și în interiorul țării e neliniște. Motiv informațional a fost de data aceasta mesajul ex-premierului Chicu, care susține că Agenția Servicii Publice ar elibera acte false. Reacțiile în acest sens au urmat imediat, iar odată cu acestea, și amenințarea cu chemarea în judecată pentru minciună și calomnie.

 


E timpul să căutăm lopată pentru bani?

„Câți bani primește Moldova sub formă de granturi și credite și cine le va acorda?”, ne-am întrebat noi și am constatat că doar anul acesta, Ministerul Finanțelor a planificat încasări sub formă de credite și granturi în valoare de 11,6 miliarde de lei (215,5 milioane de euro). Noi am primit deja o parte din aceste fonduri.

Și Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție, a raportat despre venituri, depunând prima declarație. Ea nu are o locuință proprie și nici automobil. Dar, fiind procuror federal în SUA, a câștigat timp de un an 122 mii de dolari și a mai primit dividende de aproape 27,4 mii de dolari.


Despre alte noutăți, pe scurt:  

–   Gările și stațiile auto din Moldova revin în proprietatea statului.

–   Bugetul Ministerului Apărării va fi majorat cu 14,5 milioane de lei. Banii vor fi alocați pentru salariile și îndemnizațiile angajaților, precum și pentru achiziția de carburanți și lubrifianți.

–  Salariile polițiștilor din Moldova ar putea fi majorate în timpul apropiat. Autoritățile intenționează să combată astfel corupția din sistem.

 


Ce va fi astăzi, 26 august:

  • Deputații se vor întruni în sesiunea extraordinară a parlamentului. Aceștia vor examina modificările la bugetul de stat, care au fost aprobate anterior de către guvern.
  • Apărătorii animalelor vor organiza un protest lângă clădirea primăriei de Chișinău. Aceștia pledează împotriva închiderii direcției care se ocupă de animalele fără adăpost.
  • Ministerul Culturii va organiza repetițiile evenimentelor dedicate Zilei Independenței. PMAN va fi blocată de la ora 13:00 până la ora 15:00.
  • Reprezentanții guvernului vor organiza dezbateri publice privind Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” și programul anti-criză al guvernului pentru anii 2022-2023.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: