NM Espresso: despre un nou val de infectare cu COVID în Moldova, primul lot de vaccinuri din România și despre chemarea lui Usatîi la revoluție
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre un nou val de infectare cu COVID în Moldova, primul lot de vaccinuri din România și despre chemarea lui Usatîi la revoluție

Coronavirus: sinteză

1610 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 85 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 4783 de teste. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 180 150. S-au vindecat 163 896 de persoane, 3846 au decedat (23 – în ultimele 24 de ore). 11 341 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 291 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 53 – conectate la aparatele de respirație asistată.

120 de paturi noi pentru bolnavii cu COVID au fost activate la Chișinău. Alte 80 sunt în curs de pregătire în pavilionul al treilea de la Centrul COVID-19 pentru pacienții suspectați de coronavirus. Iar spațiile primelor două pavilioane vor fi transformate în zone de staționar.

Vaccinuri

Moldova a rămas singura țară din Europa în care încă nu a început imunizarea împotriva COVID. Planurile autorităților de a iniția imunizarea în luna februarie au eșuat. Cei de la Ministerul Sănătății au dat asigurări că vaccinurile conform programului COVAX vor fi cu siguranță, ce-i drept, nu se știe când. Însă pentru mulți rămân semnele de întrebare despre imunizare, reacții adverse și contraindicații. NM a analizat această problemă în articolul «Вакцина от коронавируса» („Vaccinul împotriva coronavirusului”).

Iar miercuri seara, Maia Sandu a anunțat că Bucureștiul a decis să transmită în Moldova primele 20 mii de doze de vaccin din cele 200 mii care au fost promise. Ea nu a precizat, despre care vaccinuri este vorba.

Ex-ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu a respins declarația lui Sandu precum că în buget nu au fost prevăzuți bani pentru vaccinuri. Dumbrăveanu a spus că în buget s-au planificat în acest scop cel puțin 15 milioane de lei. Conform estimărilor NM, acești bani ar fi suficienți pentru vaccinarea a cel mult 60 mii de persoane.

Criza politică

Partidul „Șor” și grupul Pentru Moldova, care fac parte din majoritatea parlamentară „situativă” formată de către socialiști, insistă asupra desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat la funcția de premier. Aceștia au mai declarat că din cauza că Sandu refuză să se supună deciziei Curții Constituționale, țara ar putea intra „într-o criză politică de lungă durată cu niște consecințe extrem de serioase”.

Partidul Socialiștilor a chemat toate partidele parlamentare să inițieze consultări pentru a decide, cum poate fi depășită criza creată. Partidul DA a inițiat negocieri în acest sens cu PAS și „alte partide proeuropene”.

Iar Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a chemat poporul la revoluție și a declarat că este gata s-o conducă: „Singura modalitate care ar permite eliminarea tuturor acestor brigăzi corupte este de a curăța complet sistemul. Revoluție! Alte variante nu există”.

În articolul «Майя Санду поднимает ставки» („Maia Sandu ridică miza”), NM a analizat, cu ce ar putea să se termine criza politică.

Prețurile la carburanți

Prețurile la carburanți în Moldova s-au mărit pentru a treia oară timp de o lună. Consiliul Concurenței a avertizat că în anul 2021, prețurile la carburanți vor continua să crească. Dar nimeni n-a spus că în aceste ritmuri.

Cei din fracțiunea PSRM au declarat că „vor iniția procedura de demitere” a membrilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) care, în opinia socialiștilor, sunt responsabili de majorarea prețurilor la carburanți. Iar în condițiile „crizei politice și constituționale, care afectează toate domeniile vieții” din țară, socialiștii au acuzat-o pe Maia Sandu.

Cei de la ANRE au declarat că acuzațiile sunt neîntemeiate și au reamintit că, potrivit legii, nu pot interveni în procesul de formare a prețurilor. Cei din administrația prezidențială au declarat că responsabilitatea pentru situația de pe piața carburanților revine „grupurilor oligarhice” ale lui Plahotniuc și PSRM care „au împărțit sferele de influență din ANRE”.

Judecătorii și sistemul

Despre reforma justiției în Moldova se vorbește de mai bine de 10 ani. Însă în elaborarea acestei reforme nu sunt atrași cei care formează sistemul: procurorii, judecătorii și avocații, mulți dintre aceștia dorind să facă sistemul mai bun și mai curat. NM a decis să le ofere cuvântul în noul proiect special „JusticeInside. Oamenii din interiorul sistemului”. Primul articol – «Судьи — не часть стада» („Judecătorii nu sunt parte a turmei”).

Afacerile și coronacriza

În Moldova, în perioada epidemiei, veniturile cafenelelor, restaurantelor și hotelurilor s-au micșorat cu 40%, aproape o jumătate din personal a fost concediat. Reprezentanții HoReCa afirmă că nu vor supraviețui fără susținerea financiară din partea statului sau fără anularea unor restricții. Cum au discutat reprezentanții mediului de afaceri despre această problemă cu deputații – aflați din articolul «Молдова останется без кафе и ресторанов?» („Moldova va rămâne fără cafenele și restaurante?”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 25 februarie

Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor. 

Curtea de Conturi va examina un raport cu privire la auditul financiar al bugetelor raioanelor Ungheni și Nisporeni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: