NM Espresso: despre vaccinarea minorilor în Moldova, rezultatele întrevederii dintre Popescu și Lavrov și despre percheziții/rețineri/anchete
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre vaccinarea minorilor în Moldova, rezultatele întrevederii dintre Popescu și Lavrov și despre percheziții/rețineri/anchete

Popescu și Moscova

În urma întrevederii de la Moscova, ministrul de externe al Moldovei, Nicu Popescu și ministrul de externe al FR, Serghei Lavrov au susținut o conferință de presă comună (transmisiunea video poate fi urmărită aici). Ambii miniștri au subliniat faptul că negocierile s-au desfășurat „într-o manieră constructivă și amicală”. Comentând contractul cu privire la furnizarea gazelor naturale rusești în Moldova, care a fost semnat recent, Lavrov a declarat că afirmațiile precum că Rusia a făcut presiune politică asupra Moldovei în problema gazelor naturale sunt niște „interpretări”: „Nu e așa”.

Întrebat despre o posibilă întrevedere dintre președinții Maia Sandu și Vladimir Putin, și Lavrov, și Popescu au evitat să dea un răspuns direct. Lavrov a spus că pentru aceasta, este necesar să se acumuleze „un conținut pozitiv” în relațiile dintre cele două țări. Iar Popescu – că Moldova „este mereu deschisă pentru o asemenea întrevedere”. NM a analizat în articolul «Путин просто так ни с кем не встречается» („Putin nu se întâlnește cu nimeni așa, pur și simplu”), dacă această vizită a lui Popescu este inclusiv o pregătire către o întrevedere la nivel înalt. Iar despre ce au mai discutat la Moscova miniștrii afacerilor externe al Moldovei și Rusiei, NM a relatat pe scurt în articolul «О российских войсках в Приднестровье, газе и «товарищеском настрое» („Despre trupele militare rusești în Transnistria, gazele naturale și despre «starea de spirit amicală»”).

Spânu și Kiev

Vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spânu a plecat astăzi într-o vizită de lucru la Kiev. Reieșind din lista funcționarilor și directorilor de întreprinderi cu care Spânu intenționează să aibă întrevederi, subiectul principal al negocierilor de la Kiev îl vor constitui resursele energetice.

Gavrilița și SUA

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va lansa în Moldova proiectul „Tehnologiile viitorului”, care are scopul de a spori „competitivitatea Moldovei în domeniul digitalizării”. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița în urma întrevederii de la Chișinău cu Samantha Power, administratoarea USAID. Valoarea proiectului este de 32 milioane de dolari.

CFM și salariile

Datoriile salariale față de angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM) s-au redus de la 100 milioane de lei până la 60 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de directorul întreprinderii, Oleg Tofilat. Acesta a menționat că începând cu luna august, întreprinderea achită la timp salariul curent al angajaților.

Percheziții/rețineri/anchete

Centrul Național Anticorupție a anunțat despre percheziții și reținerea vicedirectorului ÎS „Poșta Moldovei”, care este bănuit de abuz de serviciu. Serviciul de Informații și Securitate și procuratura au comunicat despre reținerea fostului director al Agenției Servicii Publice, Sergiu Raileanu. Acesta este bănuit de eliberarea ilegală a actelor pentru persoanele din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Procuratura a mai anunțat despre deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Plahotniuc. Așa și nu este clar, de ce este acesta bănuit sau acuzat în dosarul respectiv.

Iar Poliția de Frontieră a comunicat despre 120 de anchete de serviciu în raport cu polițiștii de frontieră, care sunt bănuiți de acțiuni ilegale.

Vaccinarea și minorii

Ministerul Sănătății a aprobat vaccinarea împotriva coronavirusului a minorilor cu vârsta de peste 12 ani cu Pfizer și Moderna. Totodată, cei de la minister au dat asigurări că vaccinarea minorilor se va face doar în baza acordului în scris al părinților sau tutorilor și în prezența acestora.

Iar ambasadorii țărilor europene au lansat un videoclip în care au îndemnat locuitorii Moldovei să se vaccineze cât mai rapid, iar pe cei care s-au vaccinat deja împotriva coronavirusului i-au numit eroi.

Situația epidemiologică

891 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 15 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a mai comunicat despre 59 de decese provocate de Covid, inclusiv despre decesul medicului Nadejda Golban. De notat că toate aceste persoane au decedat mai devreme, inclusiv în lunile octombrie și septembrie, iar în ultimele 24 de ore, nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de coronavirus.

NISTRU / CONFESIUNI

NewsMaker a încheiat proiectul NISTRU / CONFESIUNI: acesta conține 10 filme-istorii scurte despre oamenii de pe malul stâng și cel drept al Nistrului. Rezultatele ne-au surprins chiar și pe noi înșine – s-a constatat că cele două maluri ale Nistrului sunt unite cu mult mai strâns decât se pare. Ascultând istoriile multor protagoniști ai acestui proiect, e greu de spus, de pe care mal sunt ei. Noi am inclus toate cele 10 filme aici.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 18 noiembrie

Va avea loc ședința parlamentului.

Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință.

La Chișinău va fi inaugurat forumul „Reforma justiției și combaterea corupției”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: