NM Espresso: despre vizita Maiei Sandu la un veteran de 100 de ani, declarația bașcanului Găgăuziei și €52 mln din partea UE
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre vizita Maiei Sandu la un veteran de 100 de ani, declarația bașcanului Găgăuziei și €52 mln din partea UE

Moldova și UE

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită UE să ofere Moldovei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. PAS a calificat documentul drept „cel mai ambițios care a fost vreodată adoptat de UE față de Moldova”. Partidul de guvernare a explicat că rezoluția presupune și integrarea Moldovei la Piața unică a UE, majorarea susținerii financiare și crearea unui grup de suport pentru R. Moldova, care să ofere sprijin tehnic și administrativ pentru autorități.

Ulterior, a devenit cunoscut faptul că UE va oferi R. Moldova suplimentar €52 mln pentru reformele prevăzute de Acordul de asociere și Acordul de liber schimb.

Bugetul

Majoritatea parlamentară a aprobat fără dezbateri rectificările la Legea bugetului de stat. Veniturile cresc cu 5,3% – până la 52,7 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu 10,6%, până la 72 miliarde de lei. Deficitul bugetar va crește cu suma record de 19,4 miliarde de lei. Datoria de stat, la sfârșitul anului, potrivit Ministerului Finanțelor, va constitui 102,1 miliarde de lei, adică peste 37% din PIB.

Stadionul Republican

Majoritatea parlamentară a ratificat acordul privind cedarea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA, unde va fi construită o nouă clădire a misiunii diplomatice. Terenul se întinde pe 5 hectare și este amplasat în centrul Chișinăului.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și cei ai fracțiunii Partidul „ȘOR” au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Aceștia au solicitat exluderea inițiativei din ordinea de zi a ședinței până la dezbateri mai largi cu societatea civilă.

Panglica Sf. Gheorghe

Curtea de Apel Comrat a suspendat acțiunea legii adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei, care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei. AP a dat curs solicitării Cancelariei de Stat și a suspendat acțiunea legii locale, până la decizia finală a instanței.

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah consideră interdicția panglicii Sf. Gheorghe „o greșeală a puterii”. Vlah a reproșat partidului de guvernare că nu a dezbătut această inițiativă, și nici altele, cu societatea civilă: „Proiectele de interdicții trebuie să fie consultate larg cu toate grupurile sociale, așa încât legile să reflecte voința societății – și nu a unui grup de politicieni. Puterea trebuie să vină cu argumente și să convingă – și doar în condiții excepționale să impună”.

9 mai

Ziua Victoriei riscă să devină o adevărată provocare pentru autorități și societatea Moldovei. În materialul „Ziua Victoriei pe timp de război” («День победы во время войны») NM a relatat din ce motiv guvernarea este nevoită să depună eforturi pentru a nu permite declanșarea unui conflict din cauza interdicției panglicii S. Gheorghe: să manifeste solidaritate cu Kievului, pe deoparte, și să evite înrăutățirea relațiilor cu Moscova, pe de altă parte.

Între timp, președinta Maia Sandu a vizitat un veteran al Celui de-al Doilea Război Mondial Ioil Lupașco, care săptămâna viitoare va împlini 100 de ani. Sandu i-a înmânat o diplomă și i-a mulțumit pentru curaj și patriotism, manifestate în timpul războiului.

Banca Națională

Banca Națională a majorat rata de bază cu încă 3% – de la 12,5% la 15,5%. BNM a explicat decizia prin inflația mai înaltă decât s-a prognozat inițial. În martie, potrivit BNM, prețurile în Moldova au crescut în medie cu 22%. Majorarea ratei de bază provoacă scumpirea creditelor și a depozitelor.

Carburanți

Prețul la carburanți continuă să crească: benzina A95 a ajuns să coste aproape 28 lei pentru 1 l, iar 1 l de diesel a trecut de 27,6 bani. ANRE explică scumpirea prin prețurile înalte pe piața internațională și căderea cursului leului față de dolar.

 „2022”

În noua ediție a podcastului NM „2022” am discutat cu directorul Institutului de Istorie Orală din Moldova, ex-ambasador al Moldovei la ONU și la Consiliul Europei, despre riscurile Moldovei în contextul războiului din Ucraina, despre armată, dacă ar merge cetățenii Moldovei la război, în caz de necesitate și despre viitorul țării.

Și despre ce ne așteaptă astăzi, 6 mai

Ședința CEC și cea a Consiliului Audiovizualului

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: