NM Espresso: unde ar putea Moldova să achiziționeze vaccinuri ieftine, cum avocații lui Șor au întrerupt ședința de judecată și de ce (nu) se tem judecătorii
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: unde ar putea Moldova să achiziționeze vaccinuri ieftine, cum avocații lui Șor au întrerupt ședința de judecată și de ce (nu) se tem judecătorii

Coronavirus: sinteză

1001 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 18 lucrători medicali, după ce s-au efectuat 6444 de teste. Astfel, bilanțul cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 243 365. S-au vindecat 226 325 de persoane, 5446 au decedat (28 – în ultimele 24 de ore). 11 574 de persoane bolnave continuă să se trateze în spitale și la domiciliu, 304 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 49 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Vaccinuri și vaccinare

Imunizarea care a fost lansată în Moldova acum o lună și jumătate a reușit să fie însoțită de scandaluri și să devină nu numai o problemă medicală, dar și una politică. Insuficiență de vaccinuri, imunizarea peste rând a funcționarilor, incapacitatea autorităților de a achiziționa în mod operativ vaccinuri și de a convinge populația în ce privește utilitatea acestora. Ce cred medicii despre toate acestea – aflați din articolul «Ни один политик не должен дышать в эту сторону» („Niciun politician nu ar trebui să respire în această direcție”).

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, în Moldova au rămas circa 45 mii de doze din vaccinul anti-COVID din cele 113 mii primite din partea României și prin platforma COVAX. Este vorba despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer. Cei de la Ministerul Sănătății au mai comunicat că Moldova ar putea să achiziționeze prin platforma COVAX vaccinuri la un preț redus (7 dolari pentru o doză). Nu se știe însă despre care vaccinuri este vorba. Presa italiană a anunțat că UE a renunțat la achiziția vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson. Iar Danemarca a renunțat totalmente la utilizarea AstraZeneca.

Școlile și starea de urgență

Ministerul Educației a achiziționat 10 mii de laptopuri. Acestea vor fi transmise în școlile din 35 de raioane ale țării. Conform datelor ministerului, trebuie să fie achiziționate încă 10 mii de laptopuri, pentru ca toți elevii să poată studia în regim online.

Directorii școlilor private din Chișinău au solicitat primăriei să le permită să revină la procesul de studii în format obișnuit. Aceștia au anunțat că în instituțiile private din capitală, aproape toți profesorii și colaboratorii s-au imunizat împotriva COVID.

Rezervele de stat și grâul

Guvernul demisionar a aprobat comercializarea a peste 20 mii de tone de grâu din rezerva de stat pentru a reînnoi rezervele de stat cu cereale din noile recolte. Cei de la Ministerul Agriculturii au dat asigurări că „țara este asigurată cu grâu până la roada următoare”.

Opoziția a fost împotrivă. Aceasta consideră că grâul din rezerva de stat va merge la export și cere prelungirea interdicției privind exportul grâului de rezervă. Opoziția susține că în caz contrar, țara noastră „riscă o creștere a prețurilor la pâine”.

PSRM și electricitatea

Socialiștii au propus să fie acoperite din bugetul de stat cheltuielile populației pentru energia electrică pentru cele două luni ale situației de urgență – pentru toți la fel, câte 428 de lei. Socialiștii consideră că banii pentru aceasta pot fi găsiți prin reducerea cheltuielilor pentru instituțiile de stat. Opoziția a criticat inițiativa PSRM: „Cea mai mare absurditate constă în faptul că toți cetățenii – de la milionarii în euro până la pensionarii care numără fiecare leu – vor primi aceeași sumă”.

Banca Națională a Moldovei și SUA

Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale, a avut o întrevedere cu Dereck Hogan, Ambasadorul SUA. Potrivit informațiilor ambasadei, aceștia au discutat despre situația financiară și cea bugetară din Moldova. Recent, și șeful statului Maia Sandu, și premierul interimar Aureliu Ciocoi au avut întrevederi cu Hogan.

Judecătorii și reforma justiției

Cea de-a doua rundă de dezbateri dedicate reformei justiției a avut loc în parlament. Cea mai acută întrebare a constituit-o evaluarea externă a judecătorilor, asupra căreia insistă președintele Maia Sandu. Magistrații sunt împotrivă. În același timp, ei susțin că nu le este teamă de evaluare. Detalii – în reportajul NM «У нас привыкли во всем винить судебную систему» („Ne-am obișnuit să acuzăm de toate sistemul judecătoresc”).

Șor și avocații săi

Curtea de Apel Cahul a amânat din nou ședința în dosarul deputatului Ilan Șor care este dat în căutare. Și de data aceasta, a fost din cauza avocaților lui Șor care au cerut revocarea judecătorului, apoi au renunțat să participe la ședință, declarând că în sala de judecată sunt încălcate regulile sanitare.

JusticeInside

„Stăteam în holul judecătoriei, cu cinci copii, și mai nu plângeam împreună cu ei”. Se pare că și așa ceva se poate întâmpla în practica avocaților. Istoria avocatului Vadim Vieru «У нас безжалостная юстиция» („Avem o justiție necruțătoare”) este cea de-a treia din proiectul nostru special „JusticeInside. Oamenii din interiorul sistemului”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 aprilie

Curtea Constituțională va examina sesizarea Maiei Sandu cu privire la dizolvarea parlamentului.

Va avea loc ședința Consiliului Municipal Chișinău.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: