Noi critici de la Bruxelles la adresa lui Dodon și Chicu: „Nu există politică externă mai păguboasă decât „statul în două luntre“
Full Article 2 minutes read

Noi critici de la Bruxelles la adresa lui Dodon și Chicu: „Nu există politică externă mai păguboasă decât „statul în două luntre“

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, a criticat dur politica promovată de președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Într-o postare publicată pe 2 iunie pe pagina sa de Facebook, acesta i-a acuzat că nu fac „ceea ce trebuie pentru ca Republica Moldova să stea pe drumul său european”.

„Îi văd pe amândoi angajați într-un balet declarativ între Bruxelles și Moscova, plin de sublinieri naționaliste și împănat cu săgeți către București. Eu cred că nu există modalitate mai păguboasă de a construi o politică externă decât „statul în două luntre“. Sau crezând că populismele strigate în gura mare mută atenția de la simplul fapt că nu îți respecți cuvântul dat”, a scris Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul s-a referit la cea de-a doua tranșă din acordul macrofinanciar din partea UE.

„Am avut discuții cu mulți dintre miniștrii moldoveni și cu liderii parlamentari. Toți m-au asigurat că se depun eforturi ca proiectele de legi din conditionalitățile care se regăsesc în acordul marcofinanciar să treacă prin Parlament. Iar la sfârșitul săptămânii, după ce termenele propriilor angajamente au fost depășite, președintele și premierul susțin fără nicio rezervă că nu sunt de acord cu aceste proiecte și nu-și doresc ca ele sa fie adoptate de către Parlament!”, notează Tudorache.

Europarlamentarul a făcut apel la interesele cetățenilor de rând.

„Mă aștept ca vorbele să își recapete valorea lor corectă. Sper să văd în politicienii de la Chișinău coerență și perseverență în demersul lor european. Consider că cea mai mare demnitate la care poate accede un politician nu este funcția pe care o deține temporar, ci capacitatea de a se pune în slujba propriului popor”, a conshis acesta.

Președintele Dodon și prim-ministrul său, domnul Chicu, par deciși să facă orice, numai ceea ce trebuie nu. Cel puțin nu…

Gepostet von Dragoș Tudorache am Dienstag, 2. Juni 2020

Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu nu au venit, deocamdată, cu o reacție la postarea europarlamentarului român.

Amintim că, anterior, și europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău. Acesta s-a referit la felul cum a fost gestionată criza provocată de pandemia de COVID-19. Atunci, în replică, prim-ministrul Ion Chicu l-a întrebat pe demnitarul român ce a făcut pentru propria sa țară „că geme de cea mai mare corupție din Europa”.

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: