Noi detalii despre elicopterele asamblate la Criuleni. PCCOCS cere ajutorul SIS, Ministerului Apărării și AAC
Full Article 4 minutes read

Noi detalii despre elicopterele asamblate la Criuleni. PCCOCS cere ajutorul SIS, Ministerului Apărării și AAC

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a publicat noi detalii privind dosarul asamblării clandestine a echipamentelor aeronautice la Criuleni. Oamenii legii subliniază că la percheziție a participat un expert în aeronautică care a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice.

Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat și asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de  natură să supună riscului de viață utilizatorii acestor echipamente.

În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice, care urmează să stabilească și să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiți producători. Prin urmare, doar în rezultatul acestor expertize va deveni posibilă stabilirea cu certitudine a tipului și destinației obiectelor care au fost ridicate și depozitate într-o locație sigură.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că în locația vizată de dosarul investigat, pe parcursul a peste 5 ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.

În context, procuratura va sesiza și va solicita implicarea activă și a altor autorități, inclusiv a Autorității  Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate, pentru ca să-și aducă aportul în cadrul investigațiilor.

În acest dosar, au fost reținute toate persoanele cu privire la care există bănuiala că aveau tangență cu această activitate clandestină. Oamenii legii susțin că majoritatea dintre ei, fie nu au dat declarații, fie au dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cât și asupra necesității aplicării măsurilor preventive.

PCCOCS mai menționează că liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate. În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privința persoanei în cauză, se va decide potrivit legii.

La această etapă, procurorii mizează pe cooperarea persoanelor anchetate.

Este de menționat că unul dintre reținuți – implicat chiar la debutul așa-numitei „afaceri” – a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta, însă, a avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.

De notat că, în gestiunea organelor de drept mai sunt cauze penale, din obiectul de investigație ale cărora rezultă că în Republica Moldova au fost tentative și acțiuni de importare a unor piese și mecanisme utilizate în acest domeniu tehnic aeronautic. Obiectele nedeclarate care erau transportate în țară constituiau semnalizatoare de presiune, mecanisme electrice de rotire, sisteme de înregistrare a parametrilor de zbor, care sunt destinate instalării pe diferite tipuri de avioane și elicoptere. Până la această etapă, organul de urmărire penală vizat nu a identificat organizatorul și beneficiarul acelor fapte de contrabandă. În aceste circumstanțe, așa cum acțiunile de contrabandă se încadrează în perioada de activitate a obiectului de cercetare pe dosarul de referință, oamenii legii nu exclud faptul că faptele investigate în aceste dosare ar putea fi interconectate, dosarele penale având elemente de conexitate.

Respectiv, luând în calcul mai multe circumstanțe, inclusiv faptul că asemenea fapte nu au fost investigate în Republica Moldova (asamblarea mijloacelor de zbor), necesitatea posedării unor cunoștințe speciale, formulării mai multor cereri de comisii rogatorii conferă obiectului cercetărilor un caracter complex și interes social sporit.

Reacția vine după ce proprietarul hagarului Iurie Ceban a declarat pentru NM că elicopterele depistate de forțele de ordine la Criuleni nu erau destinate vânzării și nu sunt decât niște machete folosite pentru teste. Acesta susține că folosește aceste machete pentru obținerea unor patente de inventator.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: