„Practic nimeni nu conlucrează cu ancheta”. Procuratura a încheiat urmărirea penală privind implicarea Victoriabank în furtul miliardului
Full Article 3 minutes read

„Practic nimeni nu conlucrează cu ancheta”. Procuratura a încheiat urmărirea penală privind implicarea Victoriabank în furtul miliardului

Procuratura a finalizat urmărirea penală în dosarul privind implicarea în furtul miliardului a unei bănci comerciale. După cum a scris anterior NM, este vorba despre Victoriabank. Într-o conferință de presă din 3 septembrie, șeful Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo a declarat că jaful din sistemul bancar a fost posibil anume datorită fostei conduceri a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că investigația fraudei bancare decurge greu, însă încep a fi înregistrate unele progrese.

„Practic nimeni nu conlucrează cu ancheta. Cei implicați în fraudă, până în prezent, sunt speriați. În schimb, sunt în plină acțiune structurile care ripostează imediat oricăror eforturi ale anchetei. Se exercită influență asupra celor implicați în procesul investigativ. Figuranților li se oferă suport și consultanță juridică. Este influențat chiar și sistemul judecătoresc. Ne-am ciocnit cu blocaje chiar și pe interiorul Procuraturii. Procurorii implicați în mușamalizări pe dosar își duc misiunea mai departe”, a declarat Stoianoglo.

Șeful PG a mai spus că sunt scurse, controlat, în presă, datele urmăririi penale în interesul figuranților și a celor interesați.

„Astăzi vreau să anunț despre finalizarea urmăririi penale în dosarul privind implicarea în furtul miliardului a unei bănci comerciale despre care s-a vorbit mult în ultimul timp. Rechizitorul procurorilor care cuprinde 40 de volume vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Șeful PG a menționat că, acum trei săptămâni, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank în valoare de 1,9 miliarde de lei: 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale în valoare de 58 mln de lei, precum și 114 valori imobiliare de stat, în sumă de 1,85 miliarde de lei. Acesta a precizat că sechestrele nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare. Fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii, aceasta este cercetată în stare de libertate, după ce încă în luna martie curent, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

Alexandr Stoianoglo a declarat că jaful din sistemul bancar a fost realizat datorită fostei conduceri a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

„Noi nu executăm comenzi și nu avem nimic nici cu acționarii, nici cu investitorii acestei bănci. Procuratura investighează activitatea instituției bancare și gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei. (…) Concluzionez cert că, anume datorită fostei conduceri a BNM a fost posibilă realizarea ”furtului miliardului”. Majoritatea din ei au fost puși sub învinuire și, în viitorul apropiat, ne vom aprecia asupra rezultatelor urmăririi penale în privința lor”, a declarat Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: