Benzina și motorina se ieftinesc. Deputat PAS: fără mecanismul de plafonare, nu erau astfel de scăderi
Full Article 2 minutes read

Benzina și motorina se ieftinesc. Deputat PAS: fără mecanismul de plafonare, nu erau astfel de scăderi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru 30 noiembrie prețul de referință la carburanți. Potrivit noilor prețuri, marți, motorina și benzina se va ieftini cu 14 și respectiv 12 bani.

Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 20,90 lei, cu 12 bani mai puțin decât pe 29 noiembrie. Pentru motorină s-a stabilit prețul de 17,97 lei/litru, cu 14 bani mai puțin față de luni.

„Ritmul descreșterilor ce se înregistrează pe parcursul lunii noiembrie în cadrul tranzacțiilor internaționale continuă să se reflecte direct în prețurile stabilite de către ANRE în conformitate cu noua Metodologie”, au menționat reprezentanții ANRE.

Astfel, potrivit ANRE, în ultima perioadă, prețul maximal la benzina COR 95 a scăzut cu circa 1 leu/litru, iar la motorina standard cu 0,80 lei/litru.

„În același timp, creșterea cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA temperează parțial nivelul de ieftinire a carburanților în țara noastră”, a menționat Agenția.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a amintit că, în cadrul metodologiei actuale de plafonare, prețul la carburanți cu amănuntul se calculează în baza componentelor: cotații internaționale Platts (media ultimelor 14 zile) + TVA + acciz + marja comercială de 2.63 lei.

„Sunt aproape sigur că dacă nu se menținea mecanismul de plafonare, nu aveau să aibă loc astfel de scăderi ale prețurilor, în concordanță cu evoluțiile internaționale”, a precizat deputatul.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare noile modificări efectuate la Legea privind piața produselor petroliere. ANRE va publica zilnic prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, fără denumire comercială.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: