Noțiunea de „bullying” va fi introdusă în Codul Educației. Deputat socialist: „Ce se vrea? O noțiune care este la modă astăzi?”
Full Article 3 minutes read

Noțiunea de „bullying” va fi introdusă în Codul Educației. Deputat socialist: „Ce se vrea? O noțiune care este la modă astăzi?”

Codul Educației va fi modificat pentru reglementarea noțiunii de „bullying” și definirea acestui fenoment drept „formă de violență”. Proiectul de lege a fost aprobat, în prima lectură, pe 9 decembrie, de 61 de deputați.

Autoarea inițiativei, deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga a argumentat necesitatea elaborării prin faptul că, potrivit celui mai recent raport prezentant de UNICEF, 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-XII-a din Moldova sunt afectați de bullying.

„Termenul „bullying” s-ar traduce drept „intimidare”, dar nu se rezumă doar la asta. Pornește de la o simplă necăjire, etichetare, batjocură, răspândire de zvonuri, dar poate ajunge la violență fizică. Este o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici: este intenționat, este repetat și se întâmplă atunci când există un dezechilibru de putere. (…) Scopul acestui proiect este declararea zero toleranță violenței școlare”, a menționat deputata PAS.

Potrivit autoarei, printre consecințele pe termen lung ale bullying-ului se numără: preluarea comportamentelor agresive, formarea unor comportamente deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală și tentative de suicid.

Deputatul PAS Lilian Carp a confirmat pericolul de suicid în rândul elevilor afectați de acest fenomen: „Sunt profesor din 1998, am predat de la copii din clasa a V-a până la profesori. Este un fenoment care duce uneori la suicid. În Chișinău, timp de cinci ani, cât am lucrat la Primăria Chișinău, au fost cel puțin 6 cazuri”.

Iar deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vasile Bolea a replicat: „Nu înțeleg ce se vrea prin acest proiect de lege. Să se introducă o noțiune care este la modă astăzi? Sau introducem în legislație și cu asta tot, sau vrem să combatem cumva acest fenomen? Dar nu e destul să introducem noțiunea în legislație”.

„Acest fenomen există și în trei luni au ajuns la mine 4 mame cu probleme grave ale copiilor, în consecința acestui fenomen. Scopul este de a recunoaște că în societate există această formă de violență. Prin recunoaștere în Codul Educației ca formă de violență va fi în mod automat reglementat prin măsurile care se iau și vis a vis de alte forme de violență”, a replicat Angela Munteanu-Pojoga.

Comunistul Oleg Reidman a criticat inițiativa: „De la ce vârstă începem să utilizăm termenul? Copiii la grădiniță nu au împărțit o mașinuță, unul l-a mușcat pe celălalt. Este bullying?”.

„Am menționat că bullyingul are trei caracteristici. De la asta se va porni, indiferent de vârstă. Din păcate, în ultimii ani, există bullying începând cu grădiniță”, a răspuns autoarea proiectului.

Proiectul de lege presupune inclusiv crearea unor linii telefonice de suport psihologic, disponibile 24/24 și servicii de consiliere psihologică și juridică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: