Noul director al CFM: „Dacă vom avea noroc, vineri vom achita primele plăți salariale”
Full Article 3 minutes read

Noul director al CFM: „Dacă vom avea noroc, vineri vom achita primele plăți salariale”

Primele plăți salariale ale angajaților întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) vor fi achitate săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare. Declarația a fost făcută de către noul șef al CFM Oleg Tofilat, într-un interviu pentru NM din 3 iunie.

Tofilat a precizat că, în calitate de director al CFM, trebuie să finalizeze anumite formalități birocratice, însă primele datorii salariale ar putea fi achitate chiar săptămâna aceasta.

„Noul director trebuie să se înregistreze la Agenția de Servicii Publice, apoi trebuie să soluționeze formalitățile cu băncile, după care vom putea deja să achităm salariile, dacă pe conturile întreprinderii vor fi găsiți banii necesari. Presupun că vom rezolva cu băncile până la sfîrșitul săptămânii și, dacă vom avea noroc, vineri vom achita primele plăți salariale. Dacă nu vom avea noroc – luni sau marți”, a declarat Oleg Tofilat.

Noul șef al CFM a mai spus că își dorește ca vineri să fie publicat un raport privind mărimea totală a datoriilor salariale.

„Ca să fie clar câte luni oamenii nu și-au primit lefurile cuvenite. Tot vineri, sper să publicăm ordinea în care vor fi efectuate plățile. Pe viitor, vom fi foarte transparenți – vom arăta, săptămânal, câți bani au intrat, cine a primit deja și cine este următorul la rând. Dacă vom reuși, săptâmâna viitoare vom publica și un grafic calendaristic”, a precizat Tofilat.

Acesta a mai spus că își propune ca angajații CFM să își primească salariile curente, iar pe lângă acestea, și restanțele pentru 1-2 luni. Acestea ar urma să fie achitate imediat.

„Datoriile pentru 1-2 luni de salariu vor putea fi achitate în termen scurt, iar apoi va fi învestit și un nou guvern, cu care vom discuta despre capitalizare. Dar ca oamenii să înțeleagă – mă refer la 1-2 salarii în afară de cele curente. Cele curente – un salariu pe lună, este sfânt. Suplimentar, vom căuta modalități pentru ca 1-2 salarii să fie achitate în următoarele 2-3 luni”, a conchis Tofilat.

***

Unii angajați CFM nu și-au mai primit salariile de 6 luni. Pe 10 mai, peste 200 de angajați au anunțat grevă. Cursele Ungheni – Bălți și Bălți – Ocnița au fost sistate timp de o zi. Cifra datoriilor întreprinderii, enunțată inclusiv în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, e de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sunt restanțele la salarii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: