Noul șef al CNA, despre apartamentul său de 124 m2: „Pentru toți cei curioși menționez aici prețul pe care l-am achitat”
Full Article 3 minutes read

Noul șef al CNA, despre apartamentul său de 124 m2: „Pentru toți cei curioși menționez aici prețul pe care l-am achitat”

Noul director al Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu a oferit precizări cu privire la declarația sa de avere, în urma criticilor apărute în spațiul public cu privire la valoarea mică indicată în document a apartamentului său de 124 m2. Acesta a precizat că a plătit 84 000 euro pentru achiziționarea locuinței, iar în următoarea sa declarație de avere va ține cont de noile rigori.

Iulian Rusu a precizat că cea mai recentă declarație de avere a fost depusă în octombrie 2021, când a preluat funcția de secretar de stat al Ministerului Justiției și că aceasta reflectă veniturile obținute în anul 2020. Oficialul urmează să depună o nouă declarație, cu privire la averea și veniturile obținute în 2021.

Noul director al CNA s-a referit la criticile cu privire la apartamentul său de 124 m2, care în declarația sa de avere este estimat la 785 mii de lei (circa 311 euro/m2).

La depunerea declarației de avere și interese m-am condus de legea în vigoare, care stabilește că pentru bunurile imobile se menționează valoarea cadastrală a bunului imobil. (…) Informațiile cu privire la valoarea reală a tranzacției de vânzare cumpărare a apartamentului de 124 mp, precum și orice alte date relevante le voi include în declarația de avere și interese conform noilor rigori ale legii. Pentru toți cei curioși menționez aici prețul pe care l-am achitat pentru apartament este de 84 mii EUR”, a subliniat Rusu.

Totodată, directorul CNA a punctat că pe parcursul ultimilor 7 ani a obținut venituri similare cu cele declarate pentru anul 2020.

Pentru a anticipa întrebări legate de capacitatea mea de a achita acest preț, menționez că venituri similare celor declarate din anul 2020, le-am obținut pe parcursul ultimilor 7 ani, perfect legal, cu achitarea tuturor impozitelor prevăzute de Codul Fiscal. Principalele venituri nu le-am obținut din calitatea de membru al IPRE sau Director Executiv adjunct, ci din contracte de consultanță în principal implementând proiecte finanțate de Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială, atât relevante pentru Republica Moldova cât și pentru alte state atât membre ale UE cât și din cadrul CSI”, a mai menționat Iulian Rusu.

Amintim că Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru un mandat de cinci ani. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea ”Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. Tot în cadrul ședinței de astăzi, Iulian Rusu a depus jurământul.

Acesta a declarat că deține două apartamente, două mașini și 15 conturi curente și de depozit (9 pe numele său și 6 pe numele partenerei de viață). Cea mai mare sumă deținută în bancă constituie circa 55 mii de euro. Declarația sa de venit o puteți studia AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: