Kartina.TV, exclusă din grilă. Mogulii transnistreni din domeniul TV nu s-au înțeles la preț cu cei de la «Pervîi kanal»
Full Article 5 minutes read

Kartina.TV, exclusă din grilă. Mogulii transnistreni din domeniul TV nu s-au înțeles la preț cu cei de la «Pervîi kanal»

Victor Gușan și Ilia Kazmalî, coproprietarii celui mai mare holding din Transnistria, «Sheriff», s-au pomenit în centrul unui scandal în care mai sunt implicate postul de televiziune «Pervîi kanal» și Kartina.TV – cel mai mare operator de televiziune rusă în străinătate. Roskomnadzor a blocat pe teritoriul Rusiei operatorul Kartina.TV, care aparține lui Kazmalî și lui Gușan, pentru difuzarea ilegală a postului «Pervîi kanal». Inițial, operatorul a motivat cele întâmplate prin niște motive politice, apoi – prin costuri mari pentru licență stabilite de «Pervîi kanal».

Despre scandalul cu implicarea postului de televiziune «Pervîi kanal» și a operatorului-OTT (televiziune online cu plată) Kartina.TV s-a aflat la începutul lunii august, când presa rusă a comunicat că Roskomnadzor a blocat operatorul, în baza unei decizii a Judecătoriei Orășenești din Moscova. «Pervîi kanal» a acuzat Kartina.TV de difuzare ilegală a «familiei digitale» a postului «Pervîi kanal» (include încă 10 posturi tv).

Mai târziu, aceste posturi au dispărut din grila de emisie a operatorului. Iar cele mai mari instituții media din Rusia au difuzat (și continuă să difuzeze) o serie întreagă de materiale critice despre Kartina.TV.

Operatorul Kartina.TV este destinat publicului vorbitor de limba rusă din afara Rusiei și din CSI. Experții estimează auditoriul operatorului la aproximativ 400 de mii de abonați în condițiile pieței care numără 1 milion de abonați.

Coproprietari ai operatorului sunt oamenii de afaceri Victor Gușan și Ilia Kazmalî din Transnistria, precum și Andrei Reih. Primii doi sunt coproprietari ai «Sheriff» – cel mai mare holding din Transnistria. Și lui Reih i se atribuie legături cu holdingul și cu proiectul de producere (mining) a criptovalutei în Transnistria. Anume el este administratorul și «imaginea companiei» Kartina.TV.

De menționat că printre posturile difuzate de Kartina.TV se numără și «TCB» din Transnistria (și acesta aparține holdingului «Sheriff»). Ce-i drept, problemele operatorului au început să apară nu din cauza «TCB», ci a postului «Pervîi kanal» din Rusia.

Ce spun cei de la «Pervîi kanal»

Alexei Efimov, directorul general al companiei-fiice a «Pervîi kanal» – АО «Первый канал. Всемирная сеть» (SA «Pervîi kanal. Rețea mondială»), a comunicat, într-un interviu acordat portalului «Русская Германия», («Germania Rusă»), că până la sfârșitul anului 2015, Kartina.TV emitea ilegal. În consecință, veniturile televiziunilor s-au redus.

«După niște negocieri destul de dificile, noi am reușit să ajungem la un acord de compromis și am încheiat un contract conform căruia Kartina.TV achita o taxă de licență acceptabilă. Condițiile financiare ale contractului trebuiau să acționeze până la 30 iunie 2019. Însă în vara anului trecut, «Kartina» a stopat toate plățile care se efectuau în temeiul contractului în vigoare, dar continua să retransmită posturile de televiziune în volum deplin. Noi am primit ultima plată în luna iulie 2018», a spus Efimov.

«Pervîi kanal» a anunțat oficial despre încetarea colaborării cu Kartina.TV la sfârșitul anului 2018. Iar în luna aprilie 2019, ei au ales un nou difuzor – compania VDM VELA DIGITAL MEDIA LIMITED.

Ce spune «Kartina»

La început, cei de la Kartina.TV au motivat toate pretențiile prin niște motive politice. «Această situație a apărut din cauza că noi am susținut postul de televiziune «Dojdi», pe Navalnîi și alegerile din Duma Orășenească din Moscova. La știri, multe lucruri au fost trecute sub tăcere și informația n-a fost oferită chiar de o manieră constructivă», au comunicat cei de la Kartina.TV, adăugând că negocierile cu «Pervîi kanal» continuă.

Ulterior însă cei de la companie au precizat că «Pervîi kanal» «a solicitat pentru prelungirea licenței un preț despre care deocamdată nu s-a ajuns la vreo înțelegere». «Condițiile înaintate de «Pervîi kanal» ar însemna o majorare semnificativă a taxei lunare pentru abonații Kartina.TV», se menționează pe site-ul companiei.

Mai târziu, cei de la Kartina.TV au anunțat că au depus o cerere în instanța de judecată germană. Operatorul acuză «Первый Канал. Всемирная сеть» de înțelegere de cartel și cere să-i fie oferită licență «la prețuri de piață».

Ce se mai știe despre Kartina.TV

Kartina.TV este un operator-OTT orientat spre publicul vorbitor de limba rusă din străinătate. Posturile tv pot fi vizionate la televizor, de pe calculator sau telefonul mobil. Conform datelor newsru.com, venitul anual al Kartina.TV este de 100 de milioane de euro.

Operatorul a încercat de două ori să acceadă pe piața rusă. Însă nu a reușit.

Operatorul Kartina.TV a mai fost implicat anterior în scandaluri legate de drepturile de autor. Astfel, în anul 2012, procuratura orașului german Wiesbaden a efectuat o investigație suspectând compania Kartina.TV de încălcarea drepturilor de autor. Însă o acuzație totuși nu i-a fost înaintată, iar investigațiile au fost încetate, scrie «Новое время» («Novoe vremea»).
La fel, în anul 2015, Liga germană de fotbal a depus o plângere pentru încălcarea drepturilor de autor. Poliția a efectuat percheziții la sediul central al operatorului-OTT din Wiesbaden și la alte sedii, însă cazul nu s-a încheiat cu nimic.

Un alt scandal s-a iscat acum doi ani. Atunci, operatorul a făcut publicitate, în cadrul televiziunilor rusești din Germania, în favoarea partidului de extremă dreaptă «Alternativă pentru Germania», deși compania nu are dreptul de a-și plasa publicitatea la posturile de televiziune rusești.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: