Nu ai nevoie de compensații la factura pentru gaz? Iată cum poți renunța la ele
Full Article 2 minutes read

Nu ai nevoie de compensații la factura pentru gaz? Iată cum poți renunța la ele

„Moldovagaz” a elaborat procedura prin care consumatorii casnici pot renunța la compensațiile oferite din bugetul de stat la plata facturilor pentru gaz. 

Consumatorii de gaze naturale care doresc să renunțe la compensarea prețului gazelor prevăzute în baza Legii nr. 192 din 25 noiembrie 2021 „Cu privire la compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale/energie termică în perioada rece a anului” trebuie să completeze și să expedieze formularul de mai jos, selectând opțiunea „TRIMITE”.

La formular se atașează cererea completată și semnată electronic sau scan-copia cererii completată și semnată manual (descarcă modelul cererii), precum și buletinul de identitate scanat.

Nu ai nevoie de compensații la factura pentru gaz? Iată cum poți renunța la ele

Moldovagaz

Cererea semnată este înregistrată de SA „Moldovagaz” și începând cu luna viitoare factura pentru gazele naturale se va emite fără compensare.

Amintim că, în prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei. De asemenea, Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul compensează primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația este de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care consumă mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

Pe 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. 

Pe 20 ianuarie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Moldova din cauza crizei de pe piața energetică. Iar directorul Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că va cere ANRE majorarea tarifului pentru consumatorii casnici.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: