„Nu am altă cale de ales”. Platon își anunță revenirea în politică după sancțiunile canadiene
Full Article 3 minutes read

„Nu am altă cale de ales”. Platon își anunță revenirea în politică după sancțiunile canadiene

Omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal în Moldova pe trei capete de acuzare, își anunță revenirea în politică, după ce Canada a anunțat sancțiuni pe numele său și a altor șase oligarhi și politicieni din Moldova, apropiați Rusiei, pentru încercări de destabilizare a situației în țară. 

„Toată viața am evitat politica cu orice preț. Rezultatul a fost venirea la putere a tot felul de ticăloși, trecători și mincinoși. Eu însumi am suferit mult din cauza asta. Prin urmare, nu am de ales decât să intru eu în politică și să încerc să transform țara într-un stat modern, foarte dezvoltat, unde sărăcia va fi povestită ca un trecut îndepărtat, unde fiecare cetățean își va putea realiza chiar și cel mai mic potențial al său, iar statul se va transforma într-un prieten bun, grijuliu, înțelept, preocupat de un singur scop – bunăstarea cetățenilor săi. Nu pentru toți oamenii, dar pentru fiecare persoană în parte!”, a scris Platon în reacție.

Canada a sancționat Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi și politicieni din Republica Moldova, cu legături în Rusia, pentru tentativele de a destabiliza situația în țară. Persoanele sancționate sunt Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Gheroghe Cavcaliuc și Constantin Botnari.

Acestea nu sunt primele sancțiuni aplicate pentru destabilizarea Moldovei. Recent, UE a anunțat sancționarea a cinci oligarhi moldoveni și ruși, după ce anterior și SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugiți din țară, „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, susținută de Kremlin”. Atunci, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, în timp ce Vladimir Plahotniuc și-a anunțat revenirea în politică.

Amintim că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: