„Nu avem niciun răspuns”. Ministra Justiției, despre extrădarea lui Ilan Șor din Israel
Full Article 3 minutes read

„Nu avem niciun răspuns”. Ministra Justiției, despre extrădarea lui Ilan Șor din Israel

Ministerul Justiției a solicitat extrădarea deputatului fugar Ilan Șor din Israel după decizia Curții de Apel, care l-a condamnat la 15 ani de închisoare. Totuși, un răspuns din partea Israelului nu a venit în această perioadă. Anunțul a fost făcut de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLive. Oficiala admite că autoritățile israeliene ar putea refuza cererea Chișinăului, în contextul în care Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”, deține și cetățenia statului Israel.

„Am solicitat imediat urgentarea cererii de extrădare. Nu avem acum un răspuns ce ține de solicitarea noastră. Bănuiesc că este un termen prea scurt. (…) Ce vom face mai departe depinde de ce decizie va lua Israelul”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Șefa de la Justiție precizează că, așa cum Ilan Șor deține atât cetățenia Republicii Moldova, cât și cea a Israelului, țară în care s-ar afla de mai bine de trei ani, autoritățile israeliene sunt cele care urmează să decidă dacă vor accepta sau nu cererea de extrădare, dar și unde acesta își va ispăși pedeapsa cu închisoarea.

„În cazul în care, ipotetic orbind, ar putea fi respinsă în partea ce ține de extrădare pe teritoriul Republicii Moldova, dar pentru executare pe teritoriul respectiv, nu este o opțiune neglijabilă nici aceasta, având în vedere că se va dispune spre recunoaștere hotărârea respectivă și se va dispune încasarea prejudiciile cauzate”, a precizat ministra Justiției.

***

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Decizia a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

În urmă cu trei ani, Șor a fugit din Republica Moldova și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel, unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux și opulență și de unde continuă să se implice în politică prin partidul său care îi poartă numele. Reamintim în acest context că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, se află în lista neagră a guvernelor american și britanic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: