„Nu declarațiile sunt cele care schimbă lucrurile, ci acțiunile concrete”. Reacția Mitropoliei la declarațiile lui Nantoi
Full Article 3 minutes read

„Nu declarațiile sunt cele care schimbă lucrurile, ci acțiunile concrete”. Reacția Mitropoliei la declarațiile lui Nantoi

Biserica Ortodoxă din Moldova se roagă pentru pace, nu doar într-o singură zi, 26 ianuarie, ci o face zilnic, duminical și nu numai, în cadrul fiecărei Sfintei Liturghii. Este reacția Mitropoliei Moldovei la declarațiile deputatului PAS, Oazu Nantoi, prin care a solicitat Mitropoliei să se expună pe marginea conflictului din Ucraina.

„Rugăciunea săvârșită de Sfânta noastră Biserică este una tăcută, nu făcută prin piețe sau declarații, ci în tihnă, în Duh și Adevăr, după porunca Mântuitorului Hristos. Iar Papa Romei, pe lângă faptul că este un lider religios mai este și unul politic, de aceea poate să-și permită „luxul” de a face și asemenea declarații”, se menționează în comunicatul Mitropoliei.

Cât ține de declarațiile deputatului, privind tolerarea activităților „antistatale” ale Arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari Sava Volcov, Mitropolia a răspuns:

„Mitropolitul Chișinăului si al întregii Moldove, prin vizita Sa de la Tiraspol, a demonstrat foarte clar că dacă la nivel politic între R. Moldova și Transnistria nu există unitate, la nivel bisericesc această unitate niciodată nu a încetat, Transnistria fiind până astăzi spațiul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este totdeauna așteptat și binevenit. Și poate e timpul să recunoaștem că Mitropolia Moldovei este la ziua de azi, unica instituție care se bucură de încredere, unește și are valabilitate pe ambele maluri ale Nistrului”, explică Mitropolia.

Totodată, Mitropolia constată că instituțiile de Stat din Republica Moldova, sistematic neglijează apelurile Mitropoliei Chișinăului, indiferent de domeniul vizat. „Nu declarațiile sunt cele care schimbă lucrurile, ci acțiunile concrete”.

„Atunci când partidele de la guvernare sau anumite personaje dau dovadă de inacțiune și de lipsă de atitudine, regretăm enorm de mult faptul că se încearcă aruncarea vinei și responsabilității pe alte instituții și entități, ca de exemplu Mitropolia Moldovei. Mai mult ca atât, cu profund regret, constatăm că Instituțiile de Stat din R. Moldova, sistematic neglijează apelurile Mitropoliei Chișinăului, indiferent de domeniul vizat. De asemenea, deranjează inconsecvența mesajelor unor actori politici, care uneori cheamă la tăcere totală și neimplicarea Bisericii în sfera politicului, iar alteori solicită „expres” declarații și luări de poziții pe anumite probleme și situații”, mai notează Mitropolia.

În acest context, Mitropolia declară drept inadmisibilă orice formă de ingerință în treburile Bisericii și reiterează dorința de a nu implica Biserica în „neînțelegerile și jocurile politice naționale sau internaționale”.

Amintim că pe 25 ianuarie, deputatul PAS, Oazu Nantoi a adresat o scrisoare deschisă Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir prin care îi solicită să se expună cu privire la situația tensionată din Ucraina. Nantoi a făcut trimitere la apelul Papei Francisc, prin care a propus că 26 ianuarie să fie ziua rugăciunilor de pace pentru oprirea crizei din Ucraina.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: