„Nu este temei de invalidare a scrutinului”. Precizările CEC privind suma de 22,46 mln de lei, care nu a fost transferată de Guvern
Full Article 3 minutes read

„Nu este temei de invalidare a scrutinului”. Precizările CEC privind suma de 22,46 mln de lei, care nu a fost transferată de Guvern

Faptul că Guvernul nu a aprobat deocamdată hotărârea privind alocarea sumei de 22,46 mln de lei, solicitată de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru organizarea și desfășurarea scrutinului parlamentar, nu constituie motiv pentru invalidarea acestuia. Declarația a fost făcută de secretarul CEC Maxim Lebedinschi, într-o conferință de presă din 9 iulie. Iar membrul CEC Vladimir Șarban a precizat că, instituția a primit, până în prezent, circa 99 mln de lei.

Membrul CEC Vladimir Șarban a explicat că, pe lângă sumele de bani transferate pentru buna desfășurare a guvernului, instituția a beneficiat de echipamente de protecție pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19. Prin urmare, suma se ridică la 99 mln de lei.

„Vorbim de 70 de mln din cele 125 inițial solicitate prin devizul estimat de cheltuieli, dar trebuie să adăugăm că am primit 70 de mln, dar și materiale sub formă de mănuși, măști, lichid dezinfectant, viziere de la Ministerul Sănătății, în sumă de peste 12 mln de lei. Trebuie să adăugăm, pentru că acești bani erau prevăzuți în devizul de cheltuieli. De asemenea, în jur de 7 mln de lei au fost cheltuite pentru necesitățile electorale în secțiile de votare din străinătate de către Ministerul de Externe. Ca să fim corecți în apreciere: 70 mln transferate în contul CEC, plus 12 mln și 7 mln”, a precizat Șarban.

Secretarul CEC Maxim Lebedinschi a subliniat că situația creată nu are cum să constituie motiv pentru ca judecătorii Curții Constituționale (CC) să refuze validarea scrutinului.

„Alegerile pot fi invalidate doar în cazul în care se demonstrează încălcarea dreptului de a alege sau de a fi ales. Dacă CC va constata că în una sau în mai multe secții de vot au fost încălcări care au dus la distorsionarea rezultatului scrutinului – asta ar putea fi un temei de invalidare. Obligațiile financiare a CEC față de funcționarii electorali nu este temei de invalidare a scrutinului, este problema CEC cum se va lămuri cu acești cetățeni și cu Guvernul”, a precizat secretarul CEC Maxim Lebedinschi.

***

Amintim că, în luna mai, guvernul a alocat 70 mln de lei din fondul de rezervă pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, deși CEC a solicitat 125 de mln. Cabinetul de miniștri a recomandat organului electoral să revadă devizul de cheltuieli. În iunie, CEC a anunțat că este nevoie de suma suplimentară de 22,46 mln de lei.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a convocat în după-amiaza de 7 iulie ședința guvernului în exercițiu. În cadrul acesteia urma să fie adoptată hotărârea cu privire la alocarea sumei suplimentare solicitate de CEC pentru organizarea alegerilor parlamentare. Dintre toți membrii cabinetului de miniștri, la întrunire s-au prezentat doar Ciocoi și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Prim-ministrul interimar a dat asigurări că suma de 22,46 mln de lei, solicitată de CEC, va fi alocată – fie înainte de scrutin, fie după desfășurarea acestuia și a convocat o nouă ședință a guvernului pentru după-amiaza de 9 iulie. Președintele CEC Dorin Cimil a precizat că, în cazul în care banii nu vor fi transferați, executivul ar putea fi acționat în judecată.

Sursele NM susțin că alocarea banilor este blocată la inițiativa lui Igor Dodon. Experții consideră că ședința cabinetului de miniștri putea să se desfășoare online, dacă într-adevăr, jumătate dintre miniștri sunt bolnavi și nu exclud un sabotaj.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: