„Nu găsiți justificări agresorilor, raportați-i”. Premierul Dorin Recean a participat la lansarea campaniei împotriva violenței sexuale
Full Article 4 minutes read

„Nu găsiți justificări agresorilor, raportați-i”. Premierul Dorin Recean a participat la lansarea campaniei împotriva violenței sexuale

Fiecare a treia femeie din Republica Moldova a suferit cel puțin o formă de violență de-a lungul vieții. Totodată, fiecare a treia femeie din Republica Moldova este bătută, umilită, abuzată sau hărțuită, arată datele statistice. „Prinde Aripi. Set Free” – este campania care vine să încurajeze femeile si fetele din Republica Moldova, victime ale violenței, să raporteze abuzurile de care au suferit, pentru ca agresorii să poată fi pedepsiți.

„Vin cu un apel către femei și fete să nu accepte violența, să nu-i găsească justificare, să nu găsească justificare agresorilor.  Le încurajez să se opună violenței, după care să o raporteze instituțiilor, dar și acelor organizații care se ocupă de reabilitarea victimelor violenței sexuale. Violența este o problemă comună, a întregii comunități, de aceea vin cu un apel către toată lumea – să ne mobilizăm cu toții pentru a putea face față acestui fenomen care nu trebuie tolerat”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Fiecare a  treia femeie din Republica Moldova suferă o formă de abuz sau a trecut, pe parcursul vieții, prin cel puțin o formă de violență, susține deputata PAS, Doina Gherman, președinta comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană. Parlamentara a salutat ratificarea, în octombrie 2021, a Convenției de la Istanbul,  prin care țările din Consiliul Europei se obligă să combată violența împotriva femeilor.

„Din păcate încă prea multe femei și fete trăiesc în tăcere, cu teamă. Este extrem de important ca angajamentul nostru ferm să meargă în continuare. Cred cu tărie că această luptă poate fi câștigată, daca vom merge înainte fără nicio ezitare, fără nicio jumătate de măsură. Suntem conștienți și de amploare violenței digitale și a numeroaselor forme pe care le poate căpăta. Legislativul trebuie să țină pasul și să asigure protecția necesară victimelor violenței”, a declarat deputata Daniela Gherman.

Șeful diplomației Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, declară că violența bazată pe gen reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturile omului în prezent, iar femeile și fetele, potrivit lui, sunt cele mai vulnerabile. Diplomatul a făcut apel la femeile din Moldova să nu accepte violența, dar să o denunțe și să apeleze la ajutor.

„Sunt aici pentru a arăta susținere victimelor și supraviețuirilor violenței sexuale. Societățile cele mai puternice și prospere sunt acela în care fiecare persoana poate trăi liber, fără teama de violență și discriminare și în care toți cetățenii sunt tratați corect. Una din trei femei va trece prin experiența abuzului pe durata vieții sale. (…) Nu acceptați în tăcere abuzurile!”, a declarat șeful diplomației Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher.

Campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free” este organizată de UNFPA Moldova. Aceasta își propune să informeze publicul larg despre problema violenței sexuale și să promoveze serviciile disponibile pentru supraviețuitori, precum și să mobilizeze actorii implicați în prevenirea și combaterea acestui fenomen

Amintim că Parlamentul R. Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul în octombrie 2021. Documentul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc. Odată cu ratificarea acesteia, Republica Moldova s-a angajat să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, a adăposturilor pentru victimele violenței. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: