„Nu văd nicio problemă”. Igor Grosu a explicat condițiile în care NATO ar putea livra arme în Moldova
Full Article 3 minutes read

„Nu văd nicio problemă”. Igor Grosu a explicat condițiile în care NATO ar putea livra arme în Moldova

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că Republica Moldova ar putea accepta livrarea de armament NATO, cu condiția ca acest lucru să fie realizat în mod transparent, democratic și civilizat. În cadrul ediției din 23 mai a emisiunii „Prime Time” de la Prime, acesta a argumentat că trebuie sporite investițiile în apărare.

Noi suntem conștienți că zeci de ani nu s-a investit în armată. Și cumva era „Cenușăreasa” bugetului. Ai atâta securitate cât investești în ea. Către cei care acum au „sărit” emotiv că vine NATO să ne echipeze: noi avem o colaborare în cadrul Parteneriatului pentru pace cu NATO de ani de zile. O colaborare transparentă, civilizată. Participările militarilor noștri la tot felul de operațiuni de pacificare, de deminare, ș.a.m.d. Sunt mecanisme transparente, pe care toți le cunosc”, a explicat speakerul legislativului.

Igor Grosu a precizat că Ministerul Apărării urmează să facă o evaluare a necesităților pentru armată, poliția de frontieră, etc. Deputatul PAS a îndemnat persoanele îngrijorate „să se uite de unde vine pericolul”.

Noi avem parteneri strategici, care înțeleg situația în care ne aflăm și, într-adevăr, o să apelăm într-un cadru legal, civilizat, în cadrul tratatelor internaționale, pentru a ne consolida apărarea. Pentru că trebuie să ne apărăm țara. Și neutralitatea trebuie apărată”, a mai spus liderul PAS.

Întrebat dacă livrarea de arme NATO în Republica Moldova nu contravine statutului de neutralitate, Igor Grosu a răspuns: „Atâta timp cât facem acest lucru într-un cadru civilizat, transparent, democratic, nu văd nicio problemă”.

 

Pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus ministrul britanic.

Tot pe 21 mai, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, dar că „această decizie trebuie luată împreună”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a publicat pe 23 mai o reacție la declarația oficialilor britanici, cu privire la faptul că ar dori să vadă R. Moldova „echipată conform standardului NATO”.

Oficialii ruși au subliniat că Moscova va supraveghea reacția Chișinăului la acest subiect. „Ne provoacă uimire nu atât declarația Marii Britanii, cât posibila reacție a Chișinăului. Însă vom urmări această reacție la declarațiile respective, pentru că în Constituția R. Moldova este indicat clar statutul de neutralitate”, a spus diplomatul.

Pe 23 mai, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut explicații de la autoritățile moldovenești, în care să comunice dacă au avut discuții cu reprezentanții Marii Britanii despre „necesitatea livrărilor de armament de către statele NATO”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: