„O acțiune de dezorientare a publicului”. Reacția BNM, după ce Șor a propus inițierea discuțiilor pentru recuperarea banilor din frauda bancară
Full Article 2 minutes read

„O acțiune de dezorientare a publicului”. Reacția BNM, după ce Șor a propus inițierea discuțiilor pentru recuperarea banilor din frauda bancară

Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că „recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”. Reacția vine după ce avocații lui Ilan Șor au trimis un demers către BNM și au solicitat desemnarea reprezentanților pentru a demara discuțiile privind recuperarea banilor din frauda bancară.

Într-un comunicat de presă, BNM notează că „încurajează faptele și contribuțiile reale (dar nu declarative) care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase”.

„Demersul avocaților cetățeanului Ilan Șor adresat inclusiv BNM poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate. Cât privește solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase”, se arată în comunicatul BNM.

Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute.

***

Precizăm că pe 27 aprilie, Ilan Șor a susținut o conferință de presă. Acesta a reiterat îndemnul către procurori de a anula mandatul de arest pe numele său, pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată. De asemenea, liderul formațiunii care îi poartă numele a declarat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”.

Pe 29 aprilie, avocații lui Ilan Șor au depus demersuri la Procuratura Generală, Banca Națională și Ministerul Finanțelor. Aceștia au solicitat desemnarea reprezentanților de la fiecare instituție, pentru a demara discuțiile privind recuperarea banilor din frauda bancară.

Pe 7 mai, avocații lui Ilan Șor au trimis o scrisoare președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în care au solicitat convocarea Consiliului Suprem de Securitate, pentru a discuta subiectul recuperării banilor din frauda bancară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: