„O acțiune neprietenoasă”. MAEIE, despre participarea ambasadorului rus la așa-zisa inaugurare a lui Krasnoselski
Full Article 2 minutes read

„O acțiune neprietenoasă”. MAEIE, despre participarea ambasadorului rus la așa-zisa inaugurare a lui Krasnoselski

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție, după ce ambasadorul Rusiei la Chișinău a participat la așa-zisa inaugurare a liderului de la Tiraspol.

„Participarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse la astfel de acțiuni este considerată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene drept o acțiune neprietenoasă. Prezența diplomaților străini în activitățile ce pot fi utilizate în scopuri de propagandă niciodată nu va contribui de o manieră pozitivă nici la reglementarea conflictului transnistrean, nici la dezvoltarea unor relații bilaterale bazate pe respect reciproc”, se arată în mesajul MAEIE.

Instituția precizează că „această poziție va fi comunicată ambasadorului Federației Ruse în timpul apropiat”.

Menționăm că pe 17 decembrie, Vadim Krasnoselski a depus jurământul de învestire în funcție, după ce a câștigat al doilea mandat de așa-zis președinte al regiunii transnistrene.

Pe 10 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

În context, circa 10 oficiali ruși care au vrut să ajungă în Transnistria pentru a „monitoriza” alegerile, au fost nevoiți să facă cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău. Unul dintre ei a declarat că în Moldova „s-a acutizat rusofobia”.

În cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a declarat că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale. Prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”. Maia Sandu a constatat că regimul de la Tiraspol este neconstituțional și nu respectă Constituția și legislația Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: