O elevă din Iran, ucisă în bătaie de poliție, după ce a refuzat să cânte o melodie care lăuda actualul regim
Full Article 2 minutes read

O elevă din Iran, ucisă în bătaie de poliție, după ce a refuzat să cânte o melodie care lăuda actualul regim

Asra Panahi, în vârstă de 16 ani, și-a pierdut viața după ce a refuzat să cânte o melodie care lăuda actualul regim din Iran, notează Novaia Gazeta Europa cu referire la The Guardian, care citează sindicatul profesorilor iranieni. Potrivit sursei citate, minora ar fi fost bătută până la moarte de forțele de securitate iraniene.

Incidentul a avut loc pe 13 octombrie în orașul Ardabil din nord-vestul țării, precizează publicația. Potrivit sindicatului profesorilor iranieni, în acea zi serviciile de securitate au percheziționat una dintre școlile pentru femei din oraș şi le-au cerut elevilor să cânte un cântec în care să-l laude pe liderul suprem Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Ca răspuns la refuz, fetele au fost bătute, drept urmare, unele dintre ele au fost internate. Una dintre eleve, Asra Panahi, a murit la spital din cauza rănilor.

După informații despre moartea unei fete în Iran, a izbucnit un nou val de proteste antiguvernamentale.

De precizat că protestele în Iran au început în septembrie, după moarte tinerii Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Cu câteva zile înainte de moarte, aceasta a fost reținută de „poliția vice” pentru încălcarea codului vestimentar. Martorii au raportat că fata a fost bătută puternic într-un vagon. Câteva ore mai târziu, a fost internată în spital. Ea a decedat pe patul de spital.

De atunci, tulburările au continuat în Iran. Începând cu 17 octombrie, alte 215 persoane, inclusiv 27 de copii, au fost ucise în confruntări cu forțele de securitate.

Cu o zi înainte, alpinista iraniană Elnaz Rekabi a evoluat la Campionatele din Asia fără hijab în sprijinul protestelor în masă. După cum a menționat The National, ea a devenit a doua femeie care a evoluat la un eveniment sportiv cu capul gol de la revoluția iraniană. Azi, sportiva a postat un mesaj pe Instagram în care și-a cerut scuze pentru fapta sa. Elnaz Rekabi a zburat înapoi în Iran, unde riscă închisoare pentru că a apărut în public fără hijab.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: