Primul satelit moldovenesc va fi lansat pe orbită, iar evenimentul – transmis online
Full Article 2 minutes read

Primul satelit moldovenesc va fi lansat pe orbită, iar evenimentul – transmis online

Pe 12 august, la ora 12:00, echipa Stației Spațiale Internaționale (ISS) va lansa pe orbită primul satelit moldovenesc TUMnanoSAT. Lansarea satelitului va fi transmisă în direct. 

„Conexiunea cu partenerii internaționali – Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), sub egida cărora satelitul va fi lansat pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI), precum și transmisiunea live a lansării va fi asigurată de către coordonatorii de la JAXA”, se menționează într-un comunicat al Universității Tehnice din Moldova.

Potrivit UTM, acest eveniment este o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională.

Amintim că în perioada iunie-august  2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD.

În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: