O întreprindere mixtă, cu asociați din Moldova, Ucraina și România – prejudiciată cu peste 600 mii de dolari
Full Article 2 minutes read

O întreprindere mixtă, cu asociați din Moldova, Ucraina și România – prejudiciată cu peste 600 mii de dolari

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut, cu puțin timp în urmă, doi angajați ai unei companii mixte, specializate în transportul feroviar, suspectați de abuz în serviciu și spălare de bani. Cei doi și-ar fi însușit ilegal peste 600 de mii de dolari  dintr-un contract de prestare a serviciilor, în calitate de comision.

Potrivit CNA, întreprinderea, ai cărei asociați sunt Calea Ferată a Moldovei, Fondul Patrimoniului de stat al Ucrainei și Schenker Logistics România, a fost prejudiciată de mijloace financiare în proporții deosebit de mari.

Cum s-a întâmplat

„În perioada 2009-2018, o companie din Turcia a prestat servicii de transport feroviar întreprinderii mixte menționate în valoare de 2 646 287 dolari SUA. Concomitent, partenerii turci ar fi făcut decontări de mijloace suspecte în adresa unei companii nerezidente din Panama, cu conturi deschise în una din băncile din Letonia. Astfel, Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor a constatat decontări financiare în valoare de peste 1,5 milioane de dolari, jumătate din această sumă ajungând, în cele din urmă, la doi angajați ai întreprinderii”, precizează CNA.

Cine este beneficiarul efectiv al companiei nerezidente din Panama

În urma investigațiilor, s-a stabilit că beneficiarul efectiv al companiei nerezidente din Panama ar fi șeful Secției Expediții Feroviare al întreprinderii mixte, iar adjunctul său ar fi fost împuternicit cu dreptul de semnătură.

Faptele se confirmă prin transferul a 607 mii de dolari de la compania nerezidentă pe cardul bancar al șefului Secției Expediții Feroviare, bani pe care se presupune că i-ar fi primit ca și comision de la compania turcească.

Ce s-a depistat în urma perchezițiilor

Astăzi, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale celor doi suspecți, precum și la sediul întreprinderii mixte, de unde au ridicat mijloace de probă, între care laptopuri, telefoane mobile și acte privind tranzacţiile efectuate.

Organul de urmărire penală al CNA cercetează faptele, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu și spălare de bani.

Ambii suspecți sunt reținuți pentru 72 de ore.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: