O platformă a femeilor deputate a fost lansată astăzi la Chișinău
Full Article 2 minutes read

O platformă a femeilor deputate a fost lansată astăzi la Chișinău

Pe 17 iunie fost lansată Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a. Potrivit reprezentanților Parlamentului, platforma va uni eforturile pentru a asigura echitatea și egalitatea drepturilor femeilor și pentru a preveni și combate violența împotriva femeilor și violența domestică.

La eveniment a participat conducerea țării, deputate din majoritatea parlamentară și din opoziție, deputate din Parlamentul European, Senatul României și Camera Deputaților a României, reprezentante a agențiilor partenere de dezvoltare și a organizațiilor societății civile.

Totodată, prin intermediul platformei se urmărește promovarea independenții și abilitării economice a femeilor și a politicilor prietenoase familiei prin inițiativă și sprijin legislativ.

Președintele Maia Sandu a declarat că în Republica Moldova există instrumente pentru a combate violența, însă este necesar de a le pune eficient în aplicare.

„Să acționăm împreună pentru a descuraja și a combate aceste metehne sociale, prin conștientizare și prevenire, prin educație și schimbarea tradițiilor sociale, dar și prin crearea oportunităților economice, care le vor permite femeilor noastre să fie independente financiar și să-și decidă singure viața”, a declarat Sandu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că mai sunt anumite reminiscențe cu privire la asigurarea echității și egalității de drepturi.

„Dar noi o să le depășim datorită dumneavoastră, prin modelul de comportament, ținuta publică, hotărârea cu care promovați politicile, care să încurajeze participarea femeilor în politică. Fiți active, fiți combative, pentru că femeile aduc pacea, femeile se gândesc de șapte ori în plus înainte de a lua o decizie, pentru că se gândesc la societate, la familie, la copii, la viitor”, a spus Grosu.

De remarcat că Parlamentul legislaturii a XI-a, format ca urmare a alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, are un număr record de femei deputate în istoria Parlamentului Republicii Moldova: 40 de mandate aparțin femeilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: