O universitate din Moldova este prezentă oficial pe portalul NASA
Full Article 2 minutes read

O universitate din Moldova este prezentă oficial pe portalul NASA

Site-ul oficial al NASA a publicat recent o prezentare a nanosatelitului TUMnanoSAT, elaborat la Universitatea Tehnică a Moldovei sub egida rectorului, Viorel Bostan. Reprezentanții Universității declară că prezentarea include o descriere generală a nanosatelitului pe diverse compartimente specifice, iar faptul în sine al publicației „este o dovadă elocventă că nanosatelitul universitar va fi lansat în spațiu”.

„Elaborarea acestuia la Universitatea Tehnică a Moldovei, sub egida prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rector UTM, va propulsa în premieră Republica Moldova în avangarda țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale”, se arată într-o declarație a UTM.

Reprezentanții Universității menționează că anterior, după ce trecuse toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, TUMnanoSAT a fost expediat prin cargo către Agenția Spațială Japoneză JAXA, care și-a asumat transportarea nanosatelitului din Republica Moldova în SUA pentru a fi, ulterior, lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX.

Activitatea se desfășoară în cadrul programului internațional KiboCUBE, prin care UTM a fost selectată de JAXA și UNOOSA – Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu în scopul lansării nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

O universitate din Moldova este prezentă oficial pe portalul NASA

nasa.gov

Amintim că în februarie curent, Universitatea Tehnică a Moldovei a prezentat nanosatelitul „TUMnanoSAT”. Reprezentanții Universității declarau că la elaborarea nanosatelitului au contribuit profesori, colaboratori științifici din diferite departamente ale UTM, în tandem cu echipe de studenți, masteranzi și doctoranzi.

La lansarea nanosatelitului a fost prezent și ministrul Economiei Sergiu Gaibu care a menționat că evenimentul vine să confirme faptul că Republica Moldova este capabilă să dezvolte tehnologii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: