„Oamenii cred deja că noi luptăm cu morile de vânt”. De ce deputații sunt nemulțumiți de investigația furtului miliardului
Full Article 4 minutes read

„Oamenii cred deja că noi luptăm cu morile de vânt”. De ce deputații sunt nemulțumiți de investigația furtului miliardului

Procuratura Generală nu a avut acces la investigația cazului despre furtul miliardului din cele trei bănci moldovenești, iar procurorul general Alexandru Stoianoglo „nu are încredere” în fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Despre aceasta a vorbit la 11 decembrie adjunctul procurorului general Ruslan Popov la ședința comisiei parlamentare pentru securitate națională. Popov a anunțat că peste o lună, Procuratura Generală va putea prezenta un raport detaliat despre investigația jafului.

La ședința din 11 decembrie, procuratura trebuia să prezinte deputaților un raport despre investigația furtului miliardului. Șeful comisiei și deputatul Partidului Democrat Alexandru Jizdan a precizat că deputații au dorit să afle de la Procuratura Generală, de ce investigația furtului miliardului este tărăgănată.

Însă adjunctul procurorului general Ruslan Popov a menționat că raportul a fost pregătit de fostul procuror general interimar Dumitru Robu. „Procurorii de la Procuratura Generală nu au avut până acum acces la acest dosar. Noi nu ne putem asuma responsabilitatea pentru aceasta [raportul prezentat de Robu]”, a spus Popov.

„Adevărul nu poate fi cu două fețe”

El a mai remarcat că „investigația furtului miliardului este una dintre prioritățile noii conduceri a Procuraturii Generale”. Popov a spus că Viorel Morari, care a fost suspendat de la conducerea Procuraturii Anticorupție, a executat ordinul lui Stoianoglo cu privire la transferul la Procuratura Generală abia la 10 decembrie și a transmis dosarele lui Sergiu Gavajuc, noul șef interimar al
Procuraturii Anticorupție.

La fel, Popov a spus că săptămâna trecută, Stoianoglo a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA Derek Hogan și a discutat cu acesta despre un eventual sprijin din partea FBI în investigația furtului miliardului.

Potrivit afirmațiilor lui Popov, investigația dosarelor despre furtul miliardului s-a efectuat „haotic”, iar procurorii nu au avut o strategie concretă a investigației. Popov a mai spus că de investigație s-a ocupat „un grup limitat de procurori”, din care au făcut parte Viorel Morari, Adriana Bețișor și alți câțiva procurori și anchetatori”.

La rândul său, Jizdan a menționat că „adevărul nu poate fi cu două fețe”. „Oameni cred deja că noi luptăm cu morile de vânt”, a subliniat el.

Jizdan a mai adăugat că procuratura ar trebui să organizeze o conferință de presă și „să explice totul cetățenilor”. El a repetat de câteva ori că „banii trebuie restituiți”.

Popov a subliniat faptul că din 2015 până în 2019, Procuratura Anticorupție nu a fost verificată niciodată, iar unica verificare a fost inițiată săptămâna aceasta, la „inițiativa personală a procurorului general”.

Deputatul blocului ACUM Igor Grosu a remarcat că se simte „insultat”din cauza celor auzite de la adjunctul procurorului general. „Toată țara urmărește cum procuratura, să mă scuzați, se bâlbâie”, a subliniat el.

În replică, Popov a spus că „Stoianoglo nu are încredere în Viorel Morari” și că dorește să verifice totul din nou.

„Morari, Șmarari…”

Iar deputatul blocului ACUM Alexandru Slusari a subliniat faptul că Stoianoglo a intrat în funcție cu aproape două săptămâni în urmă și, în primul rând, ar fi trebuit să ia cunoștință de modul în care se desfășoară investigația jafului bancar.

„Puteți să-i transferați ori să-i spânzurați. Nu contează cine-i acolo: Morari, Șmarari… Procuratura Generală ar fi putut solicita aceste documente. De ce Procuratura Generală nu le-a cerut?”, s-a arătat nedumerit Slusari.

Popov i-a răspuns că „14 zile este un termen prea mic”. El a menționat că Stoianoglo intenționează să formeze un grup de lucru pentru investigația furtului miliardului. Popov a promis că într-o lună va pregăti raportul Procuraturii Generală despre acest caz.

La rândul său, deputatul blocului ACUM Lilian Carp s-a revoltat că Stoianoglo a spus că în raportul Kroll este puțină informație concretă. Carp a subliniat că membrii comisiei care au investigat furtul miliardului au obținut „sute de pagini” în care era scris „cine și ce sume a primit”.

Și deputații blocului ACUM Oazu Nantoi și Chiril Moțpan și-au exprimat revolta în legătură cu răspunsul lui Stoianoglo. Jizdan i-a întrerupt de câteva ori, remarcând că deputații „comentează informația din presă și de pe Facebook”.

În consecință, parlamentarii au căzut de comun acord ca peste o lună, Procuratura Generală să prezinte un raport detaliat despre investigația furtului miliardului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: