„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții
Full Article 7 minutes read

„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții

De la 1 octombrie, intrarea în restaurantele și în barurile din Moldova va fi posibilă doar cu certificatul COVID. Această regulă vizează localitățile incluse în „zona roșie” de pericol epidemiologic. Actualmente, în această zonă se regăsesc mai multe orașe și raioane din Moldova, inclusiv Chișinău. NM a discutat cu restauratorii, ce cred ei despre noile restricții și care ar putea fi impactul respectivelor reguli asupra afacerilor acestora.

Dumitru Cebotarescu

Coproprietarul rețelei Star Kebab, Trattoria della nonna, MuzCafe, Don Taco, Pensiunea della nonna

„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții

E greu de spus, care va fi impactul asupra afacerilor, pentru că statistic vorbind, în Chișinău, 30 la sută din oameni sunt vaccinați. Printre clienții noștri, această pondere este mai mare. Sunt oameni cu alte venituri și alte cerințe, care își doresc libertatea de a alege.

Există un aspect foarte simplu și foarte important de care autoritățile ar trebui să țină cont: orice lege sau act normativ trebuie să fie însoțit de „instrucțiunea” de implementare și control. Atunci, totul va funcționa clar.

Noi [restauratorii] trebuie să numim o persoană care va verifica certificatele COVID. Însă aceasta nici măcar nu poate să ceară, poate doar să vadă certificatul. De ce? Pentru că noi nu suntem operatori de date personale.

În același timp, reiese că pentru a intra în centrele comerciale, codul QR nu este necesar, iar în localurile de alimentație publică, situate în aceste centre, este necesar? Sau nu?

Ina Vieru

Proprietara Delice d’Ange

„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții

Consider că această măsură este una absolut nechibzuită. Pentru că HoReCa nu este locul care prezintă pericol pentru oameni. Oamenii sunt într-un contact mult mai strâns în magazine, în piețe, în transportul public, în alte locuri pentru care nu se știe de ce nu se cer pașapoartele COVID. De ce se introduce pentru localurile de alimentație publică, nu-i clar. În plus, această măsură nu este umană: ar putea distruge HoReCa, pentru că oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea – oare au ei nevoie de aceasta. Nemaivorbind despre dificultatea implementării acestei proceduri, neconstituționalitatea sa, pentru că noi nu avem dreptul să impunem oamenii să prezinte anumite documente.

Înțeleg că încercăm să luptăm împotriva pandemiei, să controlăm acest virus. Și noi suntem interesați ca situația din țara noastră să se amelioreze. Dar consider că această măsură, care a vizat doar HoReCa, este incorectă și inechitabilă. Pentru că numai noi am fost expuși acestei lovituri. Acest lucru este unul absolut critic pentru afaceri. În viziunea noastră, această măsură de combatere a virusului este ineficientă.

Iată ce avem: o jumătate din localuri s-au închis deja, acum se va închide și cealaltă jumătate. Noi discutăm deja despre problema de a ne închide toți împreună. Dacă [autoritățile] consideră că localurile de alimentație publică prezintă un pericol, haideți să instituim lockdown, care a mai fost și n-a ajutat.

Nu știu cum vom acționa. Nu există vreun fel de instrucțiuni. Sperăm că guvernul și instituțiile de profil ne vor auzi.

Știu că foarte mulți au fost bolnavi, suntem aproape de formarea imunității colective*, sunt dintre cei care au fost bolnavi, sunt și cei vaccinați. E imposibil să te ascunzi de virus. Nu pot spune, cum se vor comporta oamenii.

Drăgostin Păduraru

Proprietarul Barbar

„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții

Totul e o nebunie. De ce să ne fie blocată activitatea? Trebuie vaccinați cât mai mulți oameni și totul va fi normal. Am suferit foarte mult timp de un an și jumătate: noi nu activăm, noi supraviețuim. Nu știu ce voi face. Trăiesc cu ziua de azi, inclusiv din cauza acestei situații.

Activitatea cluburilor de noapte a fost interzisă. Dar ziua, doar cu bucătăria, nu pot câștiga, am închis-o încă la începutul pandemiei. Din cauza unor mofturi ale guvernului, trebuie să-mi închid afacerea și să pierd banii. Deoarece chiria se acumulează în fiecare zi.

Ar putea oare activitatea cluburilor în baza certificatelor COVID să salveze situația? Dacă e să fiu sincer, cred că ar salva-o. Am discutat cu vizitatorii, cei mai mulți dintre ei sunt vaccinați. Aș vrea ca noi [cluburile] să activăm în baza testelor, certificatelor de vaccinare, acest lucru este posibil. De ce concertele cu 10 mii de persoane, unde nimeni nu poartă mască, înseamnă ceva normal, iar când într-un club sunt 20-50 de persoane, nu poți activa, pentru că răspândești virusul. Este nedrept.

Vlad Șuleanschi

Coproprietarul restaurantului Smokehouse

„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții

Ce să facem? Să răbdăm. 1600 de cazuri pe zi înseamnă mult, eu nu sunt disident COVID. Ce ne-am dori? Ajutor material. Au redus TVA pentru HoReCa până la 6% – e bine, dar e insuficient. Înțeleg că trebuie de vaccinat, dar oamenii nu prea vor să se vaccineze, pentru că e multă informație falsă. Ar trebui ca autoritățile să demonstreze prin propriul exemplu, ca lumea să știe, câți oameni din guvern, parlament, aparatul președintelui s-au vaccinat.

Altă problemă este că noi nu avem dreptul să verificăm certificatele COVID ale oamenilor, pur și simplu îi credem pe cuvânt. Dar dacă poliția va veni cu verificările, aceasta este responsabilitatea vizitatorilor. Păcat că suntem într-o asemenea situație, dar nu sunt sigur că este posibilă o altă opțiune.

Astăzi, am început să verificăm certificatele COVID în regim de testare. Cu siguranță, am pierdut 50% din vânzări.

Ana Sâtnic

Proprietara Rozmarin Café

„Oamenii se vor gândi de zece ori înainte să bea o cafea”. Ce spun restauratorii despre noile restricții

Prima noastră problemă constă în faptul că angajații noștri nu sunt vaccinați în totalitate și, periodic, trebuie să facă teste. O altă problemă – cafeneaua noastră este mică. Completarea în proporție de doar 50% [conform noilor reguli] înseamnă 20 de locuri. Pentru noi, nu este rentabil să activăm astfel, iar terasele nu sunt folosite în astfel de condiții meteo.

În același timp, există o nepotrivire în regulile pentru terase: acolo, oamenii pot fi deserviți fără certificatele COVID, dar ca să intre în wc-ul din local, ei trebuie să prezinte certificatul.

Odată cu instituirea acestei verificări de acte apar numeroase incomodități. Nu credem că oamenii vor dori să prezinte certificatele. Noi luptăm pentru fiecare vizitator, iar acum reiese că noi înșine ne punem piedici. Noi și așa [nu trăim, ci] supraviețuim.

Noi vom respecta noile reguli, dar prognozele nu sunt bune.

NOTĂ NM

* Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 279 mii de persoane din Moldova s-au îmbolnăvit de coronavirus, sau circa 8% din populație (Ministerul Sănătății ia în calcul populația de 3,5 milioane de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului). 784 mii de persoane s-au vaccinat sau aproape 22,48% din populație. Deci, aproximativ 1 milion (29,4%) de locuitori ai țării noastre au obținut imunitate. Aproximativ, pentru că unii dintre cei care s-au vaccinat, au fost bolnavi anterior de COVID. Totodată, până acum, nu există informații exacte, cât de mult se păstrează imunitatea după boală și după vaccin.  

Pentru a obține imunitatea colectivă, OMS și Ministerul Sănătății din Moldova consideră că este necesară vaccinarea a cel puțin 70% din populație (persoanele care au fost bolnave nu sunt luate în calcul). În Moldova, ar fi vorba de circa 2,5 milioane de persoane, adică ar trebui să se imunizeze încă cel puțin 1,7 milioane de oameni.

Detalii despre ce înseamnă imunitatea colectivă și cât de departe este Moldova de aceasta – în articolul NM Va ajunge Moldova la imunitate colectivă la Covid? Ce spun medicii epidemiologi

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: