Oficialii americani și talibani au avut o primă întâlnire. Despre ce au discutat?
Full Article 2 minutes read

Oficialii americani și talibani au avut o primă întâlnire. Despre ce au discutat?

Prima întâlnire directă între înalţi oficiali americani şi talibani după preluarea puterii de către aceştia în Afganistan a fost sinceră şi profesionistă. Un anunț în acest sens a fost făcut de Washington, pe 10 octombrie. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, partea americană a reiterat că regimul de la Kabul „va fi judecat după fapte, nu doar după declaraţii”, transmite Agerpres, cu referire la Reuters.

Discuţiile de la sfârşitul săptămânii care au avut loc la Doha, în Qatar, s-au concentrat asupra preocupărilor privind securitatea, terorismul şi transferul în siguranţă a cetăţenilor americani, afgani şi de alte naţionalităţi. Totodată s-a discutat despre situaţia drepturilor omului, inclusiv participarea semnificativă a femeilor şi a fetelor la toate aspectele societăţii afgane.

Cele două părţi au discutat, de asemenea, şi despre asistenţa umanitară a SUA pentru poporul afgan.

„Discuţiile au fost sincere şi profesioniste, delegaţia SUA reiterând faptul că talibanii vor fi judecaţi în funcţie de acţiuni, nu doar de cuvintele lor”, conform sursei citate.

Sâmbătă, ministrul de externe interimar al Afganistanului a declarat pentru Al Jazeera că reprezentanţii talibani au cerut în discuţiile cu partea americană ridicarea interdicţiei impuse rezervelor băncii centrale afgane.

Oficiali ai administraţiei Biden au declarat vineri pentru Reuters că delegaţia SUA va insista în discuţiile cu talibanii asupra eliberării cetăţeanului american răpit Mark Frerichs. O altă prioritate viza obţinerea asigurării din partea talibanilor a respectării în continuare a angajamentului de a nu permite Afganistanului să redevină un focar pentru Al-Qaida sau alte grupări extremiste.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: